Имената на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови днес бяха замесени в сецакцията на прокуратурата срещу вноса и износа на опасен отпадък. По информация на bTV, те са арестувани по подозрения за фиктивен износ на боклук в чужбина, както и за укриване на данъци

Бяха обискирани техни имоти в Русе, Монтана и София. 

Снимка: БГНЕС

Бизнесът на братя Бобокови е свързан с производство на автомобилни масла в „Приста ойл“ в Русе и рециклиране на акумулаторен и оловен скрап, за която имат рециклираща площадка на фирма „Монбат Рисайклинг“ в Монтана.

Държавното обвинение не спомена конкретно имената им, както и фирмите, но беше споменат завод в Монтана, който се занимава с акумулатори. Вместо боклукът от тях да се изнася в Германия, той бил разпределян на фиктивни фирми в България. Така, вместо да се плащат данъци за преработка на отпадъците, фирмите генерирали огромни печалби.

Снимка: btvnovinite.bg


В късния следобед пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV.

В нея се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи, и към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нямаме също така информация за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в писмото.

Освен двамата братя, под прицела на прокуратурата попаднаха още зам.-екоминистърът Красимир Живков и бившият директор на РИОСВ - Плевен. Претърсени бяха над 40 адресав страната, сред които дома и работното място на Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

Официално от прокуратурата съобщиха за ареста Живков, бившия шеф на РИОСВ-Плевен и още трима души. Според обвинението, зам.-екоминистърът е оказвал натиск над чиновници за внос на отпадъци. У нас е действала организирана престъпна група не само за внос, а и за преработка на опасни отпадъци.

Екоминистърът Емил Димитров коментира, че скоро няма да има с кого да работи. „Не мога да искам оставка на никой, те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов“, каза още той. 

Прокуратурата разследва мащабна схема за злоупотреба и преработка на отпадъци, а образуваното досъдебно производство е за организирана престъпна група, създадена с користна цел.

„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказал издаването на нотификации за извеждане от България и така е принудил производителите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които има разрешения за последваща преработка на територията на България“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Снимка: btvnovinite.bg

От държавното обвинение допълват, че производителите са били принуждавани да предават опасните отпадъци за преработка на избрани дружества. А от схемата се възползвали собствениците рециклиращата фабрика за преработка на акумулатори в Монтана. 

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения ще повдигне на задържаните.