Атанас Бобоков участва в управлението на 22 фирми и е собственик на 10. Брат му Пламен Бобоков  участва в управлението на 26 и притежава 7. Основният бизнес на двамата е свързан с автомобилни масла и акумулатори. Само за 2018 г. приходите на едно от предприятията им - "Монбат" АД, са над 287 милиона лева. В медийното пространство братята Атанас и Пламен Бобокови са познати от класациите за най-богатите българи. И така до 28 май, 2020 г.

Арестуван е зам.-министър на околната среда и водите, шеф на екоинспекция, а по-късно и двамата бизнесмени – Атанас и Пламен Бобокови. Дни след акцията, прокуратурата показа едно от откритията си:

„От жилището на АБ беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба, на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои, от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни, от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн . лв, 120 млн. лв, 300 млн. лв.“, съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещу гаранция от 1 000 000 лв. от ареста е освободен Пламен Бобоков. Но скоро след свободата, получава и второ обвинение – за търговия с влияние:

„С извинение за жаргона - това е като свински черва - дърпаш от единия край, появява се от другия край. Кой може да предвиди обвиняемият Бобоков какво си пази в телефона и с кой говори? Кой може да го предвиди?“, коментира преди време главният прокурор Иван Гешев.

Според прокуратурата Бобоков ходатайствал за определен човек да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

Заедно с Бобоков обвинение получава и президентският секретар Пламен Узунов. Той предал на Бобоков съдебно решение, преди съдът да го е обявил официално.

Според прокурорите Бобоков се отблагодарявал на Узунов за услугите, като плащал на фирма на брат му Ангел по 5000 лв. на месец за консултации.

На твърденията на прокуратурата, че е общувал с хора от президентската институция, Бобоков отговори със скрийншот на чат с премиера Бойко Борисов.

„Добро утро, Бос - забелязвате ли как съм се обърнал към него… Да, с Борисов съм се срещал... От иззетите ми телефони от прокуратурата, уважаемите органи знаят, че аз нямам телефона на президента“.

На твърдението, че няма телефона на президента, от прокуратурата отговориха със скрийншот от съобщение, изпратено от Бобоков до „President - Rumen Radev“.

Обвинението показа също, че Бобоков е изпращал и получавал съобщения от жена на има Desi Radeva.

Седмица по-късно Пламен Бобоков отново е арестуван. Президентският съветник Пламен Узунов също. Прокуратурата иска нов един милион за свободата на бизнесмена.  

Съдът обаче решава, че няма доказателства Бобоков да е склонявал Узунов да извърши престъпление и намалява гаранцията му от 1 милион на 10 000 лв.

След това прокуратурата се връща към отпадъците. В края на септември обвинението съобщава, че фирми, контролирани от Бобокови, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия, са внесли големи количества опасни отпадъци, които предавали за съхранение на фиктивно регистрирани дружества без капацитет за тази дейност.

В различни точки в страната са открили 17 хиляди тона отпадъци, от тях почти 8000 тона - опасни.

И докато Пламен Бобоков през повечето време е на свобода, съдът отказва да пусне брат му Атанас, за когото защитата твърди, че има нужда от лечение.

В крайна сметка преди дни съдът го освободи – срещу гаранция от 2 000 000 лв. Така само за месеци от бизнес за милиони двамата братя се сдобиха със свобода за милиони.