Връзка с президентството и предварителен достъп до решение на върховен съд, както и обсъждане на конкурс за назначение в съдебната система с действащ магистрат – това прокуратурата твърди, че е установила в мобилните устройства на бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за незаконен внос и преработка на боклук.

Държавното обвинение разследва търговия с влияние. Сред разследваните са Пламен Узунов - съветник на президента, прокурор Николай Николов от прокуратурата в Русе, либийски гражданин, разследван за шпионаж и убийство, който е служител на "Приста ойл".

Бобоков беше върнат в ареста заради забавяне при плащането на гаранцията в размер на 1 млн. лв. Узунов беше доведен днес в съда, където се гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на бизнесмена.

Държавното обвинение разпространи серия скрийншоти, за които се твърди, че са от разговори с лица, обозначени съответно като Prezident-Pl. Uzunov (Пламен Узунов е секретар на президента по правни въпроси, беше вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков – б.р.) и Prok. Niki Nikolov (Николай Николов е магистрат – б.р.).

На двамата се извършват лични обиски, както и претърсвания и изземвания.

"Обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност", се посочва в официалното съобщение на ПРБ.

Особеният случай на един либийски танкер

От прокуратурата посочват, че на 27 декември 2018 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор Бобоков пише: Разбрах“. На същия ден в 16:20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината). Решението е идентично с това от изпратения по-рано файл.

Снимка: btvnovinite.bg

Става дума за решението на Върховния административен съд, с което се определя като незаконосъобразно задържането на либийския танкер „Бадр“ на Пристанище Бургас. Случаят предизвика голям международен скандал, тъй като междувременно с помощта на властите екипажът беше сменен и корабът напусна България като чужда собственост.

Срещу частния съдебен изпълнител, продал либийския кораб, беше образувано досъдебно производство. Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си, като е действал в интерес на българско дружество.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев тогава отхвърли появилата се информация по случая на „Биволъ“, че е участвал в опит за „уреждане“ на случая в Либия. Той обяви и че ще съди онлайн изданието заради твърдението, че е искал 4,5 млн. евро за освобождаването на „Бадр“.

Един лош приятел от детинство

Другият разгласен онлайн разговор на Бобоков е с Prok. Niki Nikolov. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

Преди избора Prokuror Niki Nikolov пита първо „Надявам се, че още съм в играта, нали?“, а след това и „Действате с приятеля от детинство, нали?“. След резултата от процедурата от телефона на Бобоков е написано „Вече съм предприел мерки! Адски съжалявам за случилото се!“. Пишещият се оплаква и че гореспоменатият приятел вече не си вдига телефона и не отговаря на съобщенията, а така пропадал и друг техен „общ проект“.

Наблюдаващите прокурори ще преценят дали в случая са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България, пишат от прокуратурата.