Атанас Бобоков проговори за списъка с бизнесмени, намерен в дома му. Пред съда русенският бизнесмен каза, че е останал шокиран, тъй като на пресконференцията прокуратурата не говорила за обвинения и отпадъци, а за някаква снимка.

Имената и сумите в списъка са взети от книгата „Най-богатите българи“, а на гърба си е водил бележки собственоръчно.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори публикуват част от иззето веществено доказателство по досъдебно производство. В хода на извършените действия по разследване в жилището на обвиняемия беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото.

Под "ние" Атанас Бобоков имал предвид себе си и брат си Пламен.

„Не мога да разбера защо е това оплюване", заяви още той.

"Ние имаме фирма за милиони евро в Италия, за да използваме потенциала на италианския пазар за скрап. Продаваме го в 64 страни, имаме производства в 8 държави. Сега с това обвинение се слага кръст на един завод във Враца и на много международни проекти", каза още Атанас Бобоков.

"Тук говорим за един човек, който е във фокуса на общественото внимание вече повече от 20 години, който е изградил снежно бял бизнес, бизнес, който дава хляб на много семейства. И бизнес, който се е разпрострял на територията на толкова много държави. Смятате ли, че администрацията на тези държави нямаше да реагира, ако този бизнес беше престъпен. И сега в един момент трябва да се сложи кръст на всичкото това, защото някой е решил да направи някакво по-цветно дело. Някакво дело, което става за пресконференция", допълни неговият адвокат Илиян Василев.

Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, казаха от държавното обвинение.

Тази неделя спецсъдът гледа мерките на шестима от обвиняемите за аферата с боклука. По-рано днес прокуратурата поиска задържане под стража за Красимир Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски, и искане за “Домашен арест” спрямо Васил Богданов и Айгюн Еминов.