Казусът с т.нар. "летни сараи" е един от най-ярките примери на противоречия в решенията и изказванията на отговорните лица.

7 юли 2020 Христо Иванов и негови съпартийци от "Демократична България" стигнаха с лодка до брега край лесопарк "Росенец". По документи собственик на този бряг е държавата.

Показва го справка в Кадастъра и го потвърждава областният управител на Бургас Вълчо Чолаков в отговор на  запитване.

Така българският бряг се оказва държавен само по документи, а в действителност - недостъпен за български граждани. 

Достъпът до брега е бил все така ограничен и преди 4 години. Тогава група плажуващи са помолени да си тръгнат, защото се намират "в чужд двор". 

Освен приликите в ситуацията, откриваме и разлика - преди четири години на брега е имало пясък.

Днес има камъни.  

Къде е пясъкът?

И понеже по документи брегът е на държавата, попитахме областния управител Вълчо Чолаков къде е отишъл пясъкът. От областната управа ни отговориха, че те камъни не са слагали и никой не ги е питал може ли да сложи. Също така и никой не им е сигнализирал за новостите в имота им и по тази причина те проверки не са правили. Сега щели да проверят какво става там и ако наистина вместо пясък имат камъни в имота, ще сезират компетентните органи.

НСО или да?

Опитът на Иванов и съпартийците му да стъпят на брега срещна отпора на въоръжени мъже, които не се легитимираха и не обясниха в какво качество бранят брега от посетители.

Часове след тези сцени от НСО разпространиха писмено изявление. В него декларират, че отказват да бъдат въвличани в "политически акции". В това изявление обаче не уточняват дали въоръжените мъже на брега са техни служители.

bTV зададе допълнителни въпроси. По телефона говорителят на НСО Веселин Нинов заяви пред нас: "Няма основание да се счита, че хората от клипа са служители на НСО, тъй като обект "Росенец" не се охранява от службата"

Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО.
В извънредно обръщение президентът опроверга твърденията на службата за охрана и обяви, че тече проверка за действията на гардовете.

„Г-н Доган и г-н Пеевски не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов“, заяви Румен Радев.  

„И аз съм убеден, че и двамата ще си махнат охраната. Но президентът Радев да поеме отговорност“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали за някое лице има заплаха“, обясни Радев.  

„Ето, в понеделник взимаме решение и няма да може да се оправдае и с комисията. Не зависело от него НСО. Ами от кого зависи, бе? Комисията? Коя комисия? Те ви дават всички права да се разпоредите. Кой отговаря за подбора, за всичко? Лично Радев! Еднолично!“, коментира премиерът.

Темата за охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган беше актуална и в края на миналата година. Тогава Румен Радев отново поиска държавата да спре да ги пази. Отговори му единствено лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и разкри факти около организацията на охраната:

„Ние коли и техника самите си предоставяме на НСО, можете да го проверите. От години наред ДПС. И за господин Пеевски, и за г-н Доган години назад. …. Единственото, което се осигурява, са заплатите. Защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО“, каза през 2019 г. Мустафа Карадайъ.

Това е абсолютен прецедент - партиите на охраняваните лица да си плащат за техниката и колите, каза ген. Димитър Владимиров, бивш началник на НСО тогава. 

По закона за достъп до обществена информация питахме НСО кога от ДПС са предоставили автомобилите? Колко автомобила са предоставили? За какъв период и по силата на какъв договор? Как тази практика е уредена в българското законодателство? И има ли други политически сили, които са предоставили автомобили на службата? Очакваме отговорите.

Президент vs. главен прокурор

Освен сваляне на охраната на Ахмед Доган, Румен Радев поиска и разследване на имота в „Росенец“. 

„Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“, заяви Румен Радев, президент на България.

„Аз ще отговоря на този призив, когато той седне насаме със себе си и се изясни коя от двете тези, които изложи в рамките на две седмици, е вярна – че няма доверие на прокуратурата, …а сега призовава прокуратурата да си изясни какво иска от нас в крайна сметка“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Няколко часа по-късно в крайна сметка прокуратурата обяви, че иска незабавна проверка на обектите в парк "Росенец".

"За" "против"

Сцените, които видяхме преди дни, разкриха още спорни действия на институциите. От лодката заедно с Христо Иванов слиза и общинският съветник от партията му в Бургас Димитър Найденов. Месец по-рано Найденов се опитва да стигне до брега и по суша. Не успява заради бариера, която спира случайни хора да минават по пътя:

Найденов разговаря с охранител до бариерата:

- Това на кого е нареждане да не ни пускате?

- На шефа, на кой е…

- Кой е той? Тайна ли е?

- Вие го знаете кой е, какво да ви казвам на кого е

- И този, на когото не трябва да казваме никого, е казал да не ни пускате?

- Ами, поставен съм тук и пускам определени хора по списък

- Ще се обадим на 112, защото нямате аргумент да не ни пускате

 - Добре, обадете се на 112

Два месеца по-рано обаче същият този общински съветник Димитър Найденов подкрепя докладна на кмета на Бургас, с която се одобрява пътят с бариерата официално да стане частна собственост.

„В почивката кметът лично се зае да ни обясни как този път така или иначе не води до никъде и се забива в частен имот, но за сметка на това по силата на тези изменения, които той предлага, ще се изгради нов път, който да заобиколи „Доган сарай“ и да стига до самия бряг.  Като заедно с това ще бъде изградена и тази така необходима за хората от Ченгене скеле канализация. Така общинските съветници бяхме поставени пред труден морален избор, без време да го обмислим“, заяви Димитър Найденов, общински съветник.

Общинският съветник се извини за гласа си в подкрепа на кметската докладна. А тя е одобрена на заседaние на Общинския съвет в Бургас на 28 април. Внесена е като извънредна точка в последния момент и предвижда съветниците да вземат едновременно две решения. Едното е улицата с бариерата да бъде продадена на фирмата, която е заградила пътя.  А другото - общината да кандидатства за финансиране, с което да бъде изградена канализация в рибарското селище Ченгене скеле. 

Пътят към сараите

„Тази улица, от която се отказваме, абсолютно никъде не води“, каза инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителството.

„Защо трябва да отчуждим единствения път, който е до морето“, коментира Константин Бачийски, общински съветник от Средна европейска класа.

„Какво трябва да направя аз. Да се притеснявам, че някой с някого граничи и да лиша рибарите от, канализация, пречиствателна станция и грантова схема?! Какво трябва да направя?!“, каза Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

„Г-н кмете, то проблемът е, че не граничи. Опънах в „Гугъл мапса“ преди малко 2,15 км има от Ченгене скеле до улиците, които отчуждаваме“, коментира Константин Бачийски, общински съветник от Средна европейска класа.

Така тихото натрупване на държавни и общински решения, поставените бариери, камъни и охранители предизвикаха шумна гражданска реакция. Първо в София.

На следващия ден протестът се сдоби с контрапротест. Пред едните говори президентът, пред другите премиерът.

Така дошлите първи по време изместиха първите по право. Полицията спря протестиращите да стигнат до морския бряг и около резиденцията „Росенец“, въпреки че тяхното заявление за протест било входирано първо.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг съобщи, че от НСО му готвят капан. Поискали полиция и военни да пазят така наречените "летни сараи" по въздух, вода и суша.

Последва оставка на началника на службата за охрана ген. Красимир Станчев, а НСО се отказа от искането си за отцепване на "Росенец".

Христо Иванов говори по телефона с Бойко Борисов

Телефонен разговор на Христо Иванов с Бойко Борисов:

„Вие мен ме питате защо НСО не ме пусна на брега?! А защо полицията не пусна хората?! Полицията е на ваше подчинение! Нали онзи ден питахте какво ще стане, ако Гранична полиция не пусне хората?! …Еми, хубаво. Сега ще искате оставки да замажете положението“

„По разпореждане на премиера поисках оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас“, заяви Младен Маринов, вътрешен министър.

По-късно позицията се промени:

„След като и професионалното ръководство застана зад действията на началника на МВР Бургас, аз смятам да не приема неговата оставка. Според мен е взел единственото правилно за ситуацията решение“, каза Маринов.

Освен оставка на полицейския началник в Бургас, премиерът Борисов поиска във „Фейсбук“ да бъде свалена охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган, въпреки че ден по-рано подчерта, че това е отговорност на президента:

„Настоявам охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да бъде свалена. Това може да се случи още днес. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието“

До гласуване не се стигна, защото Пеевски и Доган сами се отказаха държавната охрана, защото не искали да ги пази "компрометирана служба". А в съботния ден институциите продължиха да си говорят помежду си през медиите.

„Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор", заяви Румен Радев.

Пръв на президента отговори главният прокурор Иван Гешев с постове в Туитър:

"Политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи“, написа Гешев. 

Час преди полунощ и премиерът Борисов отклони президентската покана за оставка, с обръщение от дома си във „Фейсбук“:

„Който си обича държавата, не иска да я счупи. Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще бъдат много по-големи“, заяви премиерът късно вечерта.

Независимо от различията си, и на „Дондуков 1“ и на „Дондуков 2“ са единодушни, че България е в институционална криза. Как ще излезем от нея, лятото ще покаже. А то обещава да е горещо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!