Спокойна е обстановката в близост до лятната резиденция, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, след като през деня това мястото се беше превърнало в точка на напрежение.

В отговор на гражданите, които дойдоха в знак на протест да извървят пътя до плажа в близост до имота, дойдоха и хиляди симпатизанти на ДПС. Така множеството се превърна в жив щит, който пазеше другите да не влязат в резиденцията.

По информация на репортерите на ДПС сега повечето от симпатизантите на движението са отпътували от мястото.

През деня на въпроси как са дошли и каква е целта на идването им, някои отговаряха, че са пристигнали на плаж, други – че са дошли да пият кафе с почетния председател на ДПС. Трети пък – „да не се получи Катуница“.

„Нашата акция е доброволна от цяла България – предимно млади хора, както виждате. Нека ви напомня само, че младежката организация на ДПС е най-голямата младежка организация, както в България така и в Европа. Имаме дълг, имаме усещане за съпричастност и това е нашето разбиране и кауза в политиката. Не призоваваме за каквото и било насилие. Кодът на ДПС е толерантност. В името на тази толерантност доктор Ахмед Доган създаде уникалния български етнически модел“, коментира пред камерата на bTV Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС.

По-късно на страницата на ДПС беше качено видео от вътрешността на лятната резиденция, в което самият Ахмед Доган благодари на дошлите да го подкрепят. Реч държа и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който през деня отказа коментар.

В един момент на плажа до резиденцията се срещнаха хора от двата лагера – протестиращи и поддръжници на ДПС. В разговора си те си казаха, че са граждани на България и между тях не бива да има никакъв конфликт.