Горещ ден в „Росенец“. Две шествия се проведоха в местността с резиденцията на Ахмед Доган. Към 19 часа вече положението е спокойно. 

Едното - от протестиращи с желание да стигнат до плажа. И другото - на предимно млади мъже, симпатизанти на ДПС.

Напрежението ескалира, когато полицията препречи пътя на протестиращите, сред които и хора от „Демократична България“.

Снимка: Ладислав Цветков

Подкрепящите ДПС бяха допускани безпрепятствено към бреговата ивица. А в късния следобед Ахмед Доган излезе от летните сараи и проговори.

Сутринта полиция и жандармерия допусна протестиращите, дошли за масово плажуване. Хората искаха да стигнат от база "Росенец" и там да изразят недоволството си.

Бяха допускани само симпатизанти на ДПС. Част от тях пазеха кея пред резиденцията. До напрежение по вода се стигна, когато един катамаран се опита да акостира. На борда беше екип от "Дневник".

Снимка: Ладислав Цветков

Междувременно, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и хората с него показаха разрешение за протеста. Но все така не бяха допускани до плажа. Напрежението се покачи още повече с идването на кмета на Бургас и на директора на местната полиция.

"Считам, че е грешка органите на МВР да не допускат, считам, че е грешка", каза Димитър Николов, кмет на Бургас.

Снимка: Ладислав Цветков

"Тези хора са дошли да стигнат до българския бряг. Няма начин ние да се откажем от това нещо, ще ни осигурят достъп. Спазили сме закона!", заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Имаме две протестиращи групи, заявени в един и същ ден. Към момента дейността на полицията е да се запази животът и на едните и на другите", каза Радослав Сотиров,  директор на ОДП – Бургас.

Само на няколкотостотин метра от сблъсъците, зад втори полицейски кордон, бяха симпатизантите на ДПС.

Кметът на Бургас предложи на протестиращите да минат заедно с него през алтернативен маршрут, за да стигнат до плажа. И в крайна сметка между двата лагера не се стигна до напрежение, срещата им протече мирно.

По-късно през деня началникът на областната дирекция на полицията подаде оставка. Но министърът не я прие. А протестиращите дадоха срок на кмета до края на лятото да осигури път до плажа. В противен случай - ще се върнат пак на него.