Скандал на брега в парк „Росенец“ – бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа, но беше изгонен от охранители, за които твърди, че са от НСО и охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Според кадастъра този каменист бряг е публична държавна собственост и би следвало всеки да може да има достъп до него.

На живо във „Фейсбук“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, общинският съветник от Бургас Димитър Найденов и активистът Ивайло Мирчев опитаха да покажат, че територията е охранявана и на практика недостъпна.

След конфронтацията от НСО разпространиха писмено изявление, че отказват да бъдат въвличани в политически акции, но без да уточняват дали лицата на брега са техни служители.

Затова изпратихме допълнителни въпроси: 
1. Има ли в района обект, който охраняват?
2. Заснетите охранители служители на НСО ли са?
3. Има ли причина техни служители да са там?

Получихме устен отговор. В разговор по телефона говорителят на НСО Веселин Нинов обясни: „няма основание да се счита, че хората от клипа са служители на НСО, тъй като обект „Росенец“ не се охранява от тях“.

Преди месец Общинският съвет на Бургас реши да прехвърли пътя, водещ към плажа, който някога е бил яхтено пристанище на частна фирма. Така каменистият бряг, на който акостираха днес активистите, на практика е достъпен само от морето.  

„Пуснахме питане и до областния управител, който потвърди това, което е в кадастралната карта, че това е публична държавна собственост и поискахме като нормални български граждани да упражним правото си на свободно движение“, обяви Христо Иванов.

По-късно следобед се опитахме да разговаряме с охранителите на място, за да разберем за кого и какво точно работят, но без успех.

От администрацията на президента, който осъществява контрол върху дейността на НСО, коментираха че информация за действията на службата могат да дадат единствено оттам.

А Христо Иванов и останалите участници в конфликта подадоха жалба в полицията.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов ще бъде гост утре в предаването на bTV „Тази сутрин“.