Служители на Националната служба за охрана ли са мъжете, които блъскаха трима активисти при опит да стигнат до плажа край т.нар „Летен Сарай“ в парк „Росенец“? Този въпрос беше зададен многократно от Христо Иванов, Иво Мирчев и Димитър Найденов във видеопредаване на живо във „Фейсбук“ по време на спречкването, а и след това темата продължи в социалните мрежи. Заради „многобройни запитвания“ НСО излезе с позиция по случая. В нея обаче не се казва дали на кадрите виждаме държавни гардове.

„НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди“, пишат от службата.

Снимка: bTV

Те напомнят, че „охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние“. Там са изброени само Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище – София. Останалите места, които се пазят от службата, не са публични – според чл. 25 и чл. 26 на ЗНСО такива обекти са всички, в които пребивават охранявани лица.

Ако заснетите се окажат служители на НСО, то видеото съдържа данни за няколко тежки нарушения от тяхна страна.

Според чл.28 от Закона за Националната служба за охрана „При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от  Националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник“. По време на близо едночасовото видео никой от гардовете не се легитимира.

Снимка: Facebook

В същото време употребата на сила според чл. 34 е разрешена само при нападение на охранявано лице или на служител на НСО при изпълнение на служебните му задължения, нападения на обекти под охрана, противодействие на законно разпореждане и задържане на заплашващо сигурността лице. Поне видимо нито едно от условията не е изпълнено в днешния случай.

bTV изпрати на пресцентъра на НСО уточняващи въпроси, на които очаква отговор.