Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, общинският съветник от Бургас Димитър Найденов и активистът Иво Мирчев влязоха в сблъсък с охранители при опит да стигнат до плаж във вилната зона на парк „Росенец“ край Бургас.

Снимка: Facebook

Според тримата става дума за публична държавна собственост и е недопустимо, че към момента не се допускат граждани. В интервю за „Капитал“ кметът на Бургас Димитър Николов обаче заяви, че ивицата, разположена непосредствено до хотелски комплекс, известен като „Летния Сарай“ и свързван с Ахмед Доган, по документи не е плаж и няма изискване за свободен достъп до нея.

Снимка: Facebook

Така и единственият начин за достигане до имота е по вода. Именно с моторна лодка Иванов, Найденов и Мирчев стигнаха до брега, като в предавано на живо във „Фейсбук“ видео се вижда как там ги посрещат охранители.

Групата идващи откъм Сарая мъже така и не се легитимира и не отговаря на въпросите дали са частни охранители, или са служители на Националната служба за охрана. Някои от заснетите носят предмети, които приличат на огнестрелно оръжие. Един от охранителите на няколко пъти заявява, че тримата навлизат в частна собственост.

Снимка: Facebook

Стига се и до агресия – кадрите показват как гардовете правят опит да повалят снимащия в морето, бутат и Христо Иванов. Един от охранителите демонстративно взема забития по-рано на плажа български флаг и го хвърля.

Снимка: Facebook

В крайна сметка пристигат двама полицаи, които вземат данните на тримата. В рамките на дълъг разговор, те показват и документите, с които според тях се доказва, че се намират на публична държавна собственост.

Снимка: Facebook

Междувременно, обаче, личните карти на охранителите така и не са събрани – или поне не и пред камерата. Единият служител на реда заявява на снимащия, че може да подаде жалба за бутането в районното управление.

Снимка: Facebook

Каква е позицията на НСО?

bTV потърси НСО за коментар. От службата отговориха с позиция до медиите, от която не се разбира дали заснетите градове са нейни служители.

Това е пълният ѝ текст: "В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк „Росенец“ край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние".

Какво мисли президентът?

Националната служба за охрана е подчинена на президента на републиката. От неговия прессекретариат посочиха, че "решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО (чл.23,ал.2). На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност. НСО изпълнява възложените й функции по охрана."