Главният прокурор Иван Гешев с остра позиция след изявлението на президента Румен Радев, който призова за оставката му, както и тази на правителството.

„Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!“, написа Гешев в „Туитър“.

След 10 минути обвинител номер 1 написа втори статус, който гласи: „С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!“.

В 15 ч. днес държавният глава изнесе 4-минутна реч, в която обвини прокуратурата в „рекет и бездействие спрямо грабежа“, както и в погазване на презумпцията за невинност.

Радев каза още, че адвокатски колегии в страната настояват за промяна в прокуратурата.

Само преди няколко дни държавното обвинение влезе в сградата на Президентството. Задържани бяха съветникът по сигурността Илия Милушев и секретарят на президента Пламен Узунов. 

Милушев беше арестуван за разгласяване на държавна тайна, а Узунов – за търговия с влияние.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!