Президентът Румен Радев призова за оставка на правителството и главния прокурор. По думите му това е „изходът от създадената ситуация“.

Държавният глава направи изявление от Президентството на „Дондуков“ 2.

„Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус „антимафия“. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта“, заяви Радев.

„Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време беше целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никого, който познава ситуацията в България“, каза в речта си президентът.

Изявлението му идва на фона на нарастващите протести – в последните дни в столицата, а днес и на Черноморието, където граждани масово тръгнаха към каменния бряг на парка „Росенец“, за да стигнат до т. нар. „летни сараи“, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Там те бяха посрещнати от привърженици на ДПС. Стигна се и до напрежение.

„Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата. Изходът от създалата се ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос“, заяви още Радев.

Той призова протестиращите да избягват насилието и да не се поддават на провокации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!