Влизането на България в чакалнята на еврозоната е събитие, с което трябва да се гордеем, а вместо това хората протестират, а политиците са изправени един срещу друг. Това коментира на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

„На тази дата с нашия президент трябва да сме заедно, това е нещо за десетилетия напред. Цяла Европа гърми, че българската банкова система е при белите държави, а ние цял ден се мъчим да покажем кой кого мрази. Ние цял ден отбиваме атаките на българи, които искаха да попречат на това, което е хубаво за народа.“, заяви Борисов.

По думите му е нормално хората да се радват, а не да участват в протести.

„Разделена държава, изправена пред граждански протести, етнически протести, не е моята държава, която искам да виждам – просперираща, единна, яка държава. Ако аз съм причината, ходил съм си два пъти“, заяви премиерът и допълни: „Подавам ръка на президента, на всички, истински ще съм щастлив да отидат и да се прегърнат протестиращите, да тръгнем заедно“.

„Точно днес бих иска да заявя, че когато българските институции и българското общество се обединят около определена цел, може да бъде успешно“, каза и финансовият министър Владислав Горанов.

„Използвам повода, независимо от конюнктурата политическа, икономическа и социалната, имаше 2 или 3 критични момента, в целия процес, който започна през 2018 г., когато трябваше да се вземат важни политически решения. Като свидетел на тези решения, ще кажа, че премиерът беше на висотата на историческите изисквания“, отбеляза и гуверньорът на БНБ Димитър Радев.