Сблъсъци и арести в столицата след двата паралелни митинга - в подкрепа на президента Румен Радев и на правителството на премиера Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди залез слънце двата протеста започнаха мирно пред „Дондуков“ 2 и пред Министерския съвет. Пред едните говори президентът, а пред другите - премиерът.

Веднага след края на речта на премиера - неговите поддръжници започнаха да се изнасят към автобусите си, като конкурентният протест опита да ги блокира.

Напрежението започна да се покачва отново след 22:00 ч., провокирано от момчета с черни фланелки, които започнаха да хвърлят бутилки с вода и яйца срещу полицията.

Снимка: btvnovinite.bg

При последните стълкновения полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които се опитаха да стигнат до сградата на Министерски съвет. Част от демонстрантите бяха арестувани и изведени.

Снимка: btvnovinite.bg

На видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как полицаите малтретират момче, което се опитват да арестуват. По информация от протестиращите заради това момче пред Министерски съвет е повикана линейка, защото има нужда от медицинска помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

След последните стълкновения броят на протестиращите намаля, но там все още има хора. За сметка на това броят на полицаите се увеличи двойно и те образуваха троен кордон около сградата на правителството.

Ситуацията вече е спокойна. Спокойно започнаха и двата митинга – и от страната на Президентството в подкрепа на държавния глава и от страната на Министерски съвет в подкрепа на ГЕРБ около 18:00 ч.

Въпреки че нямаше сблъсъци между двата митинга, вербалната агресия беше налице. Президентът и премиерът излязоха да говорят пред двете множества.

Напрежението ескалира малко след 20:30 ч., когато мъже в черни фланелки се опитаха да изблъскат полицаите и да достигнат до автобусите, с които бяха дошли поддръжниците на ГЕРБ.

Една част от протестиращите пред президентството тръгна към „Орлов мост“, а друга малка част се спусна по малките улички като „Дунав“ към бул. „Дондуков“. Някои от тях се сблъскаха с полицията.

Протестиращите казват, че ще останат „не докато се изморят, а докато е необходимо“, защото са загубили политическото си доверие в кабинета на Бойко Борисов.