И тримата обвинени след акцията на прокуратурата в президентството вчера - секретарят на президента Пламен Узунов, бизнесменът Пламен Бобоков и съветникът на президента Илия Милушев - бяха освободени днес срещу парична гаранция.

Илия Милушев дойде във Военноокръжната прокуратура с белезници към 10 ч. тази сутрин и каза, че се чувства идеално. Той успя да се види за минути със съпругата си.

„Всичко мога да допусна и никой от зрителите не е застрахован, че няма да го сполети нещо подобно. Така че, дълбокият балкански сън, ако продължи, на много хора могат да им се случат подобни неща“, заяви Жени Милушева, съпруга на Илия Милушев.

След 4 часа адвокатката му поясни, че е освободен срещу 20 хиляди лева парична гаранция. Обвинението е за подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията за разузнаване.

„Той не е служител на Държавната агенция за разузнаване. Той е съветник по сигурност и отбрана към президента“, заяви Атанаска Каракашева, адвокат на Илия Милушев.

Пламен Бобоков и Пламен Узунов получиха обвинение за престъпен сговор с цел търговия с влияние  и за престъпление по служба в съучастие. За бизнесмена прокуратурата иска 1 милион гаранция, а за президентския секретар - 20 хиляди лева.

„Като господин Бобоков е подбудител към престъпления, извършени от Пламен Бобоков. И които са описани на определени дати Състоят се в изпращане през приложение Whatsapp на информация от страна на Пламен Узунов на Пламен Бобоков с източник БТА“, заяви Емилия Недева, адвокат на Пламен Узунов.

„Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция получава решение на вас преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски граждани“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна.

Заедно със съветника е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”, и в тях се съдържа държавна тайна. Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента.

Според прокуратурата това е наложило извършването на претърсвания и в сградата на президентската администрация. В хода им спецпрокурори влязоха и в кабинета на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който междувременно беше и арестуван. 

Той беше обвинен за сговаряне с бизнесмена Пламен Бобоков за престъпление по служба, като му е предоставил информация от БТА и така е уронил доверието на гражданите в президентската институция. Не е ясно за каква информация на националната медия става дума.

Действията на разследващите предизвикаха гневна реакция както на държавния глава Румен Радев, така и на граждани и политически партии, които видяха връзка между случилото се и по-ранното изказване на държавния глава по темата с НСО и охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.