Tолкова много сме направили, толкова усилия сме положили и нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, защото опозицията отново ще счупи държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“ видео от дома си късно тази вечер.

То дойде на фона на трети ден мащабни антиправителствени протести, които отново бяха съпътствани и от агресия.

„Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще са много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза“, подчерта премиерът.

Борисов гневно коментира днешните събития в парк „Росенец“ с участието на активисти на ДПС и „Демократична България“: „Прегърнаха се и пяха песни (...) лоша е държавата, лош е кметът на Бургас, полицията, лоши са ГЕРБ“.

По думите му в жертва на ситуацията са се превърнали полицаите, които са били изпратени на „псевдо етническо напрежение – върху гърба на ГЕРБ те („Демократична България“ и ДПС) си направиха две прекрасни партийни събития и си втвърдиха ядрата“.

„Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите“, призова Борисов и допълни: „Надявам се на здрав разум, аз няма като (Румен) Радев да призова тези стотици хиляди, които са гласували за ГЕРБ, да правят това, което правят неговите симпатизанти“.

„Аз съм демократ, има си демократични начини да вземеш едно управление. Да влезеш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправиш, не е демократични“, каза още той по адрес на държавния глава, който по-рано днес поиска оставката на кабинета.

Борисов намекна, че има информация за готвени провокации през нощта и припомни палежа на Партийния дом: „Нека си спомнят следващите 12 г. (...) всички вървяха нагоре, 12 г. дъно, застой за България“.

„Като искат да строшат Министерския съвет, държавна собственост – да ходят да трошат. Да отидат да строшат и „Тракия“, „Марица“, Хемус“, „Европа“... и метрото да строшат“, иронично каза Бойко Борисов. Той не пропусна да изреди успехите на управлението, сред които – и справянето с пандемията, „докато не започнаха да торпилират мерките една по една тези същите хора с щедрото финансиране на Божков“.