Ден, след като активисти от „Демократична България“ се опитаха да стъпят на плаж в парк „Роснец“ и влязоха в сблъсък с охранители, все още има много неясноти и те далеч не са свързани само със статута и достъпа до ивицата край т.нар „Летен Сарай“. Гледаното от хиляди в социалните мрежи видео на конфликта показа агресивни действия на група мъже, които така и не отговарят на въпроса дали са служители на Националната служба за охрана, а към края на клипа идват и полицаи.

Присъствието на униформените, обаче, не води до изясняване на ситуацията. Затова и вчера попитахме пресцентъра на МВР има ли регистриран инцидент в района на плажа, кой е бил проверен от служителите на реда и какво е показала проверката.

Снимка: Facebook

Не получихме отговор и затова bTV Новините изпраща официално следните въпроси до Министерството на вътрешните работи:

  • Има ли регистриран сигнал за инцидент на плажа в „Росенец“ в МВР от 07.07. 2020 и от кого е подаден той?
  • Има ли регистрирана жалба в МВР след посещението на екипа на 4-то РУ на плажа от 07.07.2020 г? Какви действия е предприело МВР във връзка с въпросната жалба?
  • Какви действия предприе екипът на МВР при посещението си на място?
  • Изискали ли са служителите на МВР лични карти на всички присъстващи на инцидента на плажа в „Росенец“ на 07.07. 2020г?
  • Установили ли са служителите на МВР притежание на оръжие у присъстващите лица на плажа в „Росенец“?
  • Какви мерки предприе екипът на МВР във връзка с притежаваното оръжие на част от лицата на плажа (видно от публикуваното видео)? Сне ли самоличността на носещите го, изиска ли документи, удостоверяващи правото за носенето и притежаването на оръжие и какво установи? Законно или незаконно е притежавано то?
  • Как обяснява МВР фактът, че служителите на полицията побързаха да поискат личните карти на Христо Иванов, Иво Мирчев и Димитър Йорданов, но така и не поискаха и не снеха самоличността на останалите лица на плажа в „Росенец” до края на публикуваното видео на 07.07.2020 г?

От НСО официално нито потвърдиха, нито отрекоха, че гардовете от клипа са техни служители.

Това са въпросите, които зададохме на службата:

  • Охранява ли се към дата 07.07.2020 имотът край плаж Росенец от служители на НСО и на какви основания?
  • Охраняват ли се към дата 07.07.2020 лица, които ползват въпросния имот и на какви основания?
  • Служители ли са на НСО към дата 07.07.2020 лицата Румен Атанасов и Калин Гаджев?

Отговорът, изпратен от говорителя на НСО: "В отговор на поставените от Вас въпроси потвърждаваме официалната си позиция, тиражирана по повод визирания инцидент на 7 юли. В Правилника за прилагане на Закона за НСО не фигурира посоченият от Вас обект (но това не означава задължително, че не се пази от НСО - б.р.). В допълнение, нямам право да разкривам информация относно самоличността на действащи, бивши или предполагаеми служители на Националната служба за охрана".