Проверката как са направени снимките в спалнята на премиера Бойко Борисов още не е приключила. Това заяви началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Той обаче, изключи охраната да има общо с изтеклите в интернет кадри. Станчев ще предложи промени в закона за Службата, които допълнително да гарантират лоялността на гардовете.

Ген. Станчев коментира отхвърленото президентско вето върху поправките в Закона за МВР, които позволяват във вътрешното министерство да се създаде структура със сходни функции на НСО. Ген. Станчев заяви, че е очаквал това действие от депутатите, защото напоследък всяко вето на държавния глава не се приема. „Нашият закон не е пипнат – и законът, и правилникът е същият. Ако лицата се оттеглят от нас, които ние охраняваме, това за нас е проблем. Законът си функционира и ние се съобразяваме с него“, допълни началникът на НСО.

- Аргументите бяха за дублиране на дейност и структури. Вашето отношение какво е към този тип промени?

- На първо място, нашето отношение не беше потърсено по никакъв начин. Не беше обърнато внимание на нашето професионално становище по въпроса. Всъщност, ние имаме отношение към тези дейности, които се извършват, но нека да видим как ще тръгне новият Закон за МВР. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това ми е интересното на мен, аз имам много неизвестни в главата си. Как ще бъдат структурирани тези служби, повече ме притеснява обезкървавяването на Службата, защото вече имаме такъв факт с Бюрото за защита на главния прокурор и там изтекоха доста хора – те са от нас. Вероятно и тук, при създаването на тези структури, ще се потърси някакво изземване на кадри от НСО и това ме кара да мисля, че не е здравословен този климат за мотивацията на хората.

- Защо? Чувстват се несигурни за бъдещето на самата служба?

- В момента съм убеден, че са несигурни след като виждат тези промени и усещат накъде отиват нещата.
         
- Как ще се случва координацията, когато има охранеями лица от вашата служба и от новосъздадените структури? Кой ще има предимство, как ще се осъществява комуникацията между тези структури?

- Мога да ви дам преценка, но въпросът е законодателят в какви норми ще го въведе този факт. На всяко мероприятие има авангарден екип – той се води предварителен екип, но всички те са от една служба. Нашата сега, при това роене на други подобни структури, нямам идея как ще се спазва. Ние, поне, ще спазваме закона.

- Може ли вместо да облекчи сигурността да я застраши?

- Това ме притеснява, как ще се извършва? Ние, първо творим закон, а след това ще творим останалата част, която регламентира този вид дейност. Това не е кратък процес за взаимодействие с МВР, това няма да е бърз процес – ще бъде разтеглено във времето, а в това време политиците работят

- В случай, че има охранявано лице от НСО, МВР и звеното към главния прокурор кой ще носи отговорността, ако се случи пробив в сигурността?

Снимка: btvnovinite.bg

- Това е големият проблем, когато се случи нещо такова, тогава всичките структури ще почнат да си правят нова инструкция за взаимодействие, но вече ефектът ще е нулев, защото случката ще се е случила. Това е важното нещо. Беше важно, като излезе този закон – дайте и останалите документи, да се пипнат тези неща и тогава да влезе законът в сила, но не се направи.

- А сега с поправките в Закона за МВР, кой ще определя застрашеността? Там е посочено, че министърът ще регламентира?

- Министърът със своите началници, докато нашата комисия продължава да съществува. Това е изненадващ елемент за мен, ние ще взимаме отношение по въпроса да предоставим охрана на някого, пък той ще си избира с някакво заявление дали ще го пазим ние, или МВР.

- По Закона за НСО има група хора, които се охраняват от вас и нямат право да откажат охрана?

- Да, така е.

- Може ли, обаче, да се пренасочат към алтернативното звено за охрана в МВР?

- Това не би трябвало да ме питате мен.

- Съществува ли такава хипотеза?

- В моята глава съществува, разбира се.

- Тъй като вие сте служба под ръководството на президента, знаем, че има обтегнати отношения между Дондуков 1 и 2. Възможно ли е премиерът да се откаже от охрана от вашата служба?

- Точно това се опитвам да ви кажа ,че нямам идея докъде ще стигнат тези сблъсъци между тях и нямам намерение да ги коментирам.

- Вие се оказахте, като охраняваща структура, въвлечени в последния казус с изтеклите снимки на премиера от резиденция Секвоя. Какво стана с проверката?

- Тя тече. Но по никакъв начин не се съмнявам, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Разбирате, че всеки човек, както и политиците, имат кръг от хора, как са го преценили този кръг. Защото от нещо такова произтичат тези снимки. Не мога да кажа.

- Как е регламентирано това нещо с обезпечаването на сигурността на охраняваното лице в такъв тип обекти, които се охраняват от НСО? Вицепремиерът Дончев каза в наш ефир, че вероятно и НСО има някаква съпричастност в цялата комбинация?

- Нашата съпричастност, в кавички, е как да ви кажа …има определен кръг лица, които се чувстват близки на това лице. За тях допускът до жилището и работното място е по-облекчен. Ние не го проверяваме за съдържание на мобилни устройства, фотоапарати и явно от този кръг някой е направил въпросните снимки.

- Може ли да е било с помощта на личната охрана?

- Няма как да е с тяхна помощ. Вярвам на тези хора. Те са от 11 г. с него – с добри взаимоотношения помежду си. Те му вярват на него и той на тях. Няма как някой да си подложи такава динена кора.

- Съгласете се, това е безпрецедентно в охраняем обект?

- Знам! Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност – така, според мен, се е случило.

- Заговори се дори за закриване на службата?

- За закриване на службата няма как да се говори, може да я закриват, но ще я вкарат в друго звено. Това е въпрос на национална сигурност и охраната на политиците е елемент от тази дейност. Дали ще е в НСО или друга структура – без значение е за гражданството, но със сигурност ще се вкарат много повече средства в изграждане на подобни структури, по отношение на бюджета съм убеден, че ще струва много по-скъпо. Можеха просто да поискат ремонт на Закона за НСО, каквото искат да изваждат лица от него, да я съкратим тази служба, да стане по-проста. Нищо повече не беше нужно за това изменение на Закона за МВР.

- След като казвате, че винаги ще съществува под някаква форма, очевидно е, че важен става въпросът на чие подчинение ще бъде?

- Това е въпрос, който те ще трябва да решат.

- За вас има ли значение?
- Ако бъде към изпълнителната власт, няма да е добър вариант

- Защо?

- Няма да ви изтъквам причини – имахме такъв случай с наш ръководител, който беше близък и направи нещата да изглеждат така, както на вас ви изглеждат сега.

- Тоест, имате лошо наследство?

- Да. Това е. Лошо наследство.

- В последната година зачестяват скандалите, имаше заловен ваш служител в съпричастност с организирана група, разследвана за убийство на бизнес дама? 

- Няма как да нося отговорност за личния живот на един служител. Аз не съм органът, който ще го разследва. Вероятно има вина и там му е мястото, но нека изчакаме да приключи този процес.
По този повод след като се случи това с нашия колега, организирахме една група и моите идеи са да направим периодични тестове за лоялност, освен при първоначалното кандидатстване в службата и да въведем полиграф, който да ни даде насока доколко тези хора са надеждни и прикриват нещо от своето минало. 

Впоследствие да има периодичност на тази проверка на целия личен състав. В ход е това да се извърши с тестовете за лоялност и полиграфа трябва да влезе в предложението за изменение на закона. Искаме да създадем някакво звено от типа вътрешна сигурност, за да имаме все пак живо наблюдение на хората.