НСО е явление и част от политическия контекст на това, което става в държавата, заяви в предаването „Тази сутрин“ Бойко Ноев - експерт по национална сигурност.

Основното според него е конфликтът между едноличната власт, която изчерпва своя позитив, и интересите на обществото.

Възмутителен е начинът, по който хората, които сме избрали и назначили злоупотребяват с нашето доверие, отбеляза още Бойко Ноев. 

„Правителство и народни представители  гласуват за себе си закон, с който утвърждават своите привилегии и своето обгрижване. И в един момент, когато това не им е достатъчно по някаква причина, решават да си измислят нещо друго“, коментира той.

Според него едноличната власт сега решава да си измисли "някакво друго НСО".

Висшите постове в държавата са три – премиер, президент и председател на парламента, за тях трябва да има охрана, но не може да има 1200 души с 40 млн. бюджет, отбеляза още Бойко Ноев. По думите му в тази секретна шапка се случват много безобразия, за които говорят самите началници на службата.

Според него Бойко Борисов решава кой да бъде охраняван. „С нашите пари се охранява бизнесът, охранява се Ахмед Доган. Същото е с Делян Пеевски, същото е и с други хора", отбеляза експертът. 

За записите с гласа на премиера, снимките от дума му и есемесите на Васил Божков той коментира, че по света не се пита първо какъв е мотивът, а дали е вярно. 

Президентът трябва да предизвика дебат и даде идеи как да ревизира тази служба, която оглавява, а не просто да върне закона за МВР с вето.