„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента има един нелеп сценарий – да се отклони вниманието от най-големия въпрос - дали тези снимки са някаква манипулация и дали записът е монтаж“.

Това каза в Перник президентът Румен Радев по повод твърденията на премиера Бойко Борисов, че държавният глава го следи с дрон.

„Брифингът вчера беше опит да се търси геополитическа индулгенция за скандал навън, а скандалът на наша територия да се превръща в някаква забава“, заяви той.

„Проблемът на Борисов е не дали някакъв китайски дрон го следи. За мен това е параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос“, допълни държавният глава.

„Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел. Управлявал съм дрон, но няма нищо общо с това, което говори Борисов“, категоричен бе Радев.

„Никой не може да дискредитира правителството освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов с нещата, които говори и с поведението си“, каза още той.

По думите му е крайно недостойно да се лепят петна по Националната служба за охрана (НСО).

"Хората там не го заслужават, защото са професионалисти с висок морал. Специално екипите, които охраняват премиера и президента са готвени да ги защитават, а не да ги дискредитират и да им правят постановки“, каза още държавният глава.

„НСО охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо премиерът да направи преценка на кръга си от познати и приятели“, посъветва го Румен Радев.

„В момента, в който ми показаха снимките, аз се свързах с ръководството на НСО и ги посъветвах веднага да отидат при премиера и да изчистят всички рискове. От всички снимки една е най-смущаваща и тревожна за мен – тази със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава някакъв риск за живота на министър-председателя“, обясни държавният глава.

По думите му вече е в ход служебна проверка, която да установи всички факти и обстоятелства. Според Радев трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа, на който се твърди, че се чува Бойко Борисов, както и на снимките.

„От това зависи бъдещето ни като правова държава и международния ни авторитет“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!