На практика се създава второ НСО, ако президент, премиер и политици имат право и на охрана от МВР. Това коментира пред „Тази сутрин“ ген. Румен Миланов – бивш директор на НСБОП и на БОРКОР, след като вчера депутатите приеха на второ четене Закона за МВР.

МВР ще осъществява охраната на служители в администрацията на органите на държавната власт, а при поискване и на президента, председателя на парламента и премиера при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им.

Охраняването на депутати не е по желание, а на база необходимост, което при НСО се решава чрез комисия, а при структурата на МВР ще е на база решение на главния секретар, поясни Миланов.

Той поясни, че едва ли бюджетът на новата структура ще е скрит, но има усещането, че се създават много НСО-та. По думите му се появяват въпроси от професионално-техническо ниво. Не е ясно как ще се планират ресурсите, подготовката на кадрите, каква ще е координацията между тях, коментира Миланов. 

Жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) пък се обединяват в ново звено. Новата структура ще е ангажирана с охрана на опасни товари, борба с тероризма, действия при масови безредици и охрана на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция „Митници“. Така те ще могат да пазят президента, премиера и главния прокурор.

При СОБТ няма проблем да стане една главна дирекция чисто административно, или отряд за бoрба с тероризма има опасен контингент за противодействие, докато жандармерията е много по-социална, и този въпрос в подготовката и действието на тази дирекция трябва да е разделен, смята още експертът.

Вижте още във видеото!