Предстоят промени в МВР. Жандармерията се обучава в антитерор. Част от служителите преминават през специална подготовка в Специализирания отряд за борба с тероризма.

Снимка: btvnovinite.bg

Така се формират специални патрули, подготвени да действат заедно с командосите при терористични заплахи, нападения и кризи със заложници.

Очаква се те да станат част от полицейска структура, която ще обедини жандармерията и баретите.

Създаването на новото елитно звено е част от промените в новия закон за МВР, които бяха гласувани на първо четене в парламента.

Само по bTV разкриваме част от тайните на обучението по антитерор.

Когато има преследване на терористи и стрелба, при бягство на заподозрените и опити за взрив, след барикада в обществена или изоставена сграда - това са само част от сценариите, при които се обучават патрулите по антитерор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са едни специализирани звена на жандармерията, които се подготвят спрямо личностните им качества, спрямо това какви умения притежават – като физическа подготовка, умения  за боравене с оръжие. И на тези служители залагаме при това обучение“, обяснява директорът на Дирекция "Жандармерия" Красимир  Добрев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Придобиват знания как да се движат в тактическа формация, така че да имат контрол върху средата около тях.  И, разбира се – да могат да използват предоставените от самия терен прикрития, укрития, за да могат впоследствие да докладват, да комуникират взаимодействат с останалите на място сили на реда“, допълва Георги Гайков, командир на СОБТ – МВР.

Снимка: btvnovinite.bg

У нас през последните две години през обучения по антитерор са минали много от служителите в системата.

„Обучаваме се как да неутрализираме масов убиец в градска среда, движението на екипа, как да се стиковаме, как да реагираме – детайли, на които реално няма кой друг да ни научи“, разказва служителят на жандармерията Димитър  Игнатов.

„В критична ситуация е най-важно да знаем как да се прегрупираме и да обезопасим самото място, където е заплахата. И  да я неутрализираме“, обяснява Никола Табаков от Дирекция "Жандармерия"

Обучението е няколко етапа, а за групите по антитерор най-важно е да работят в екип, да си разпределят задачите и не на последно място - да са подготвени за всеки неочакван сценарий, с който може да се сблъскат в реалността. 

Обученията са рутинни и се правят от две години по разпореждане на вътрешния министър, а причината са множеството заплахи към сигурността в Европа.