Отхвърлянето на президентското вето за промените в Закона за МВР беше очаквано. Президентът винаги се е ръководел от принципи. В този случай не е направил никакво отстъпление. Това заяви секретарят на държавния глава Румен Радев по отбрана и сигурност ген. Стефан Янев за преодоляното по-рано днес вето в Народното събрание.

По думите му частта в текстовете, която допълва правомощията на МВР по отношение на охраната на лица, е оценена позитивно в мотивите на президента.

„В същото време мотивите са, че чрез промените се прави дублиране на функции и правомощия между МВР и НСО“, коментира той.

И продължи: „В промените се казва, че „охраняваните лица по смисъла на закона за НСО имат право да се откажат от охраната на НСО и тя да бъде поета от МВР с решение на съответната комисия. Комисията е една и съща. Когато човекът си избере кой да го охранява, са възможни всякакви казуси, които касаят координацията между отделните служби, между специалистите в дейността и в международно ниво“, изтъкна той.

Според ген. Янев е несериозно у нас да пристигнат аналозите на охраняваните политици и да им се предостави възможност да избират между 2-3 служби, които да ги пазят.

Той обясни, че отговорностите и задълженията на президента към НСО са описани в Закона за НСО:

  • Да назначава и освобождава ръководителя на службата съвместно с Министерски съвет;
  • Да повишава в звание офицерите в службата;
  • Да утвърждава щатното разписание.

„Отношение към контрола и прякото ръководство на службата имат както Народното събрание чрез специализирана комисия, така и до известна степен изпълнителната власт по отношение на бюджета, който определя за издръжка на службата“, допълни Янев.

Той обясни, че има медийна кампания срещу НСО, която се „набива“ по различни поводи с една и съща дума – „слугинаж“.

„Познавам добре специалистите в НСО, но подозирам, че хора, които използват тази дума, са засегнати, че не им е даден или отказан този „слугинаж“. Ако има целенасоченост, тя е против професионализма на тези хора“, подчерта той.

Според него държавата трябва да работи целенасочено и обясни, че с решение на МС в момента се провежда т.нар стратегически преглед на системата за национална сигурност, който още не е завършил.

„Въпреки това приемаме промените в Закона за МВР“, уточни той.

Вижте още във видеото!