Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет на 11 юни 2020 г. От пресслужбата на Радев допълват, че държавният глава не оспорва реформи, целящи подобряване на ефективността на дейността на МВР. 

Несъгласието е с разпоредби, които според президента дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана.

Снимка: btvnovinite.bg

Мотивът на президента е, че чрез дублирането на функции се създават условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност. Той не е съгласен с възможността министърът на вътрешните работи сам да преценява условията, при които ще се задейства охраната. 

"Законът прехвърля изцяло върху министъра на вътрешните работи преценката за условията, при които ще бъде осъществявана новата задача в охранителната дейност на МВР", се казва в мотивите на президента.

Според Радев, не става дума за взаимодействие между НСО и МВР. Допълва се, че всеки от кръга охранявани лица може да поиска дублиране на охраната и от двете институции.

"Освен това, инициативата за дублирането на охраната е оставена на охраняваното лице. Отсъства въобще уредба кой ще понесе отговорността, ако не бъде постигната защитата на охраняваното лице", пише в мотивите.

Снимка: btvnovinite.bg

Вижте пълния текст на мотивите на следващата страница!