Всеки човек се движи по уникален начин и личната му походка може да издаде голяма част от назряващите в тялото му здравословни проблеми, пише Си Ен Ен.

Въпреки че походката на всеки е различна, човек може да я промени поради някакво заболяване, нараняване, генетични особености или проблеми със стъпалата. Ненормалната походка се характеризира с неадекватни на пръв поглед движения – като например влаченето на краката, клатенето на ляво или на дясно, както и преплитането на краката при ходене.

Скоростта на движение също може да бъде индикатор за здравето на конкретния човек. Всъщност напоследък този показател се разглежда от лекарите като основен при поставянето на някои диагнози, заедно с телесната температура, честотата на пулса, честотата на дишане, нивата на кръвното налягане и насищането на кръвта с кислород.

Жизнените признаци предоставят критична информация за оценка на текущото здравословно състояние, се казва в последното мащабно американско изследване, данните от което са публикувани в Journal of the American Medical Directors Association. В рамките на проучването са прегледани 44 изследвания, в които са участвали общо 101 945 участници.

Какво може да разкрие анализът на походката за здравето на всеки конкретен човек?

Тази оценка може да предвиди някои двигателни забавяния при деца, а в съчетано с влошаване на когнитивните способности, показва повишен риск от появата на деменция при възрастните. В допълнение, бавната походка може да е признак на преждевременна смърт, развитието на сърдечносъдови заболявания (като инфаркт) или рак, се казва в заключението на изследването.

„Ако някой ходи твърде бавно, стъпките му са много кратки, а времето, в което двата му крака са на земята, е твърде дълго, то тази комбинация предвещава скорошно развитие на болестта на Паркинсон“, обяснява физиотерапевтът Стефани Уейкман.

Анализът на походката има голямо значение и за хората, които ходят на фитнес или имат спортна кариера. Той например може да посочи вероятността от нараняване, както и времето, в което даден спортист ще е готов да възобнови дейността си след контузията или след операцията.

„За хора, които имат определени наранявания, анализът на походката може да ни помогне в коригирането на механиката на тялото, за да не се контузи човек отново“, обяснява за Си Ен Ен проф. д-р Браян Хайдершайт, специалист по ортопедия в университета на Уисконсин-Медисън и директор на Badger Athletic Performance в Медисън.

Според него тези наранявания често са свързани с костен стрес, болка в коляното, болка в тазобедрената става или ахилесова тендинопатия. Последното е болезнено състояние на ахилесовото сухожилие, което често е причинено от прекомерно натоварване.

Професионалният анализ може също да покаже неефективност в движението на спортистите. Благодарение на него може да се подобри скоростта на бягане, движенията при игра на тенис и дори замаха по време на голф, твърдят медиците.

Съвсем скоро изкуственият интелект също ще е способен да следи походката на хората. Това ще става чрез специално приложение. Пациентите го изтеглят на телефона си, след което поставят мобилното устройство в джоба си. Приложението започва да следи движението, а лекарят дистанционно получава достъп до данните.

„Благодарение на изкуствения интелект ние ще можем да разглеждаме скоростта на походката, ритъма (броя на стъпките в минута), дължината на стъпката, времето, през което двата крака са стъпила на земята, стойката и т.н.“, обяснява физиотерапевтът Стефани Уейкман.

Тя споделя още, че чрез походката може да се определи и дали даден човек скоро би изпаднал в депресия. Предвестник на това състояние според нея е по-бавното ходене.