С рязкото застудяване вирусолозите отчитат бум на различните респираторни инфекции и предупреждават, че до грипна епидемия вероятно ще се стигне в края на януари - началото на февруари. Дотогава случаите плавно ще растат. Грипна вълна удари и някои страни в Европа.

Това естествено води до въпроса как да подсилим имунитета си и да избегнем грипа.

Ето 6 индийски подправки, които могат да ви помогнат през зимата:

Куркума

Тя е една от най-разпространените подправки във всяка индийска кухня. Съдържа съединението куркумин, което има антиоксидантни свойства, които ускоряват обмяната на веществата в организма и го предпазват от настинка и висока температура.

Куркумата е една от основните съставки в аюрведа - традиционна индийска медицина на повече от хиляда години. От древни времена се смята, че подправката повишава активността на чревната флора, подобрява храносмилането, помага при вирусни заболявания и възстановяване, пречиства кръвта и насърчава образуването на нови кръвни клетки. В Индия куркумата често се смесва с мляко като мощна витаминозна напитка.

В съвременната медицина куркумата също има своите приложения. В страните от Централна Азия, например, тя се използва като противовъзпалително средство. Подправката се използва за лечение на заболявания на жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Канела

Снимка: iStock

Канелата е добре позната подправка в Индия, която помага за поддържане на телесната температура, както и за повишаване на обмяната на веществата. Най добре е да се комбинира с мед в топла вода при настинка.

Има и рецепта за „лунно мляко“, която става все по-популярна. Съществува мнение, че напитката, състояща се от мляко, мед и канела, която е изобретена още в древна Индия, помага на човек да заспи бързо.

Ако се консумира вечер, протеините в напитката наистина имат успокояващ и релаксиращ ефект. За "лунно мляко" може да се използва и растително мляко, обясняват диетолози.

Черен пипер

Снимка: iStock

Наред с острия си аромат, черният пипер има много ползи за здравето. Той има антиоксидантни и антибактериални свойства, които ускоряват метаболизма на организма и помагат в борбата със сезонния грип.

Ако имате кашлица, сложете една чаена лъжичка мед в чаша чай с черен пипер и я изпийте. Тази напитка се използва за лечение в традиционната китайска медицина.

Как да си направим чай от черен пипер? Поставете една чаена лъжичка прясно смлян черен пипер и две чаени лъжички мед в чаша. Напълнете с вряла вода и варете 15 минути. След това го прецедете и изпийте.

Проучване от 2013 г. пък установява, че когато пушачите вдишват миризмата на масло от черен пипер, тяхното желание за цигари и пушене намалява.

Кардамон

Снимка: iStock

Тази малка зелена шушулка е богат източник на минерали и антиоксиданти, които подпомагат детоксикацията на кръвта и решават храносмилателни проблеми. Съдържа и витамин С, който подсилва имунитета.

Кардамонът може да помогне за поддържане или подобряване на здравето по много начини. Използва се при настинки, астма, спазми, лошо храносмилане и лош дъх. В някои страни подправката също се счита за афродизиак и се използва съответно. Тези, които редовно страдат от инфекции на пикочните пътища, също могат да се възползват от зелен кардамон.

Шафран

Снимка: iStock

Шафранът е зимна суперхрана. Той не само добавя естествен цвят към храната, но и осигурява бързо облекчение при настинка. Просто добавете няколко нишки шафран в мляко и го нанесете върху челото. Той ще успокои симптомите на настинката.

Оказва се, че в България климатичните условия са изключително благоприятни за отглеждане на шафран. Цялата работа по реколтата обаче трябва да се извършва изключително грижливо и изцяло ръчно, което оправдава високата цена на продукта.

Карамфил

Снимка: iStock

Богат на антиоксиданти, карамфилът има и противовъзпалително действие, антисептични и болкоуспокояващи свойства, което го прави задължителна подправка в кухнята ви. Можете да добавите карамфил към дресинги за салати, месо и супи.

На някои места съществува традицията при излизане от ресторанта да ви почерпят с карамфил. При дъвчене той премахва миризмата от устата, благодарение на собствения си силен аромат. Подправката помага освен това при болки в гърлото и облекчава симптомите на простуда.

Дъвченето на само две пъпки карамфил на ден лекува заболявания на дихателните пътища. Подправката притежава антисептични свойства и бързо намалява отока и раздразнението в гърлото.

Карамфилът поддържа баланса на кръвната захар, придава на организма енергия и го тонизира.

Златно мляко

Неслучайно така нареченото Златно мляко произлиза от традиционната индийска кухня. Тази напитка става популярна по целия свят с благоприятните си действия върху организма и поддържането на имунитета. Срещат се различни варианти, но основно съдържа куркума, черен пипер, джинджифил и канела. Може да се добави индийско орехче и кардамон. Просто добавете от сместа в чаша топло мляко и се наслаждавайте.