Куркумата е златистожълта подправка със специфичен аромат, която през последните години се използва все по-често в кухнята. Получава се чрез изсушаване и смилане на корена на растението Curcuma Longa, което расте в Индия и Югоизточна Азия.

Традиционно се използва като подправка и лекарство в Аюрведа от векове, като тази употреба привлече вниманието на западната конвенционална медицина през последните десетилетия. Днес хиляди хора са подобрили здравето си, облекчавайки болката и възпалението в тялото именно благодарение на куркумата и използването на Curcumactiv.

Активни съставки: Куркумин и неговите съюзници

Жълтият пигмент, който придава отличителния цвят на подправката, е носител на мощни биоактивни съставки, 3 полифенолни съединения – куркуминоиди, които ни дават изобилие от ползи за здравето: куркумин, диметокси куркумин и бис-диметокси куркумин.

Използване на куркума в кухнята

Въпреки че подправката куркума има вековна традиция на използване в азиатската кухня, тя стана популярна през последните няколко години. Благодарение на глобалните световни влияния, интернет и социалните мрежи, приложението на подправки и аромати от Азия придобива все по-голям интерес.

Голям принос за това има информацията и осведомеността относно многобройните ползи за здравето от куркумата, поради което тя се използва все по-често при приготвянето на чай, като дресинг за салати, като подправка или марината за готвене на месо (особено пилешко) или като смес от зеленчуци, които се пържат и задушават.

Медицински и терапевтични приложения

Използването на куркума, предимно като добавка, може да помогне за превенцията и лечението на много здравословни състояния. Значителен брой научни изследвания и клинични проучвания потвърждават неговите силни противовъзпалителни свойства, поради което днес употребата му се препоръчва при всякакви хронични и възпалителни състояния като ишиас, артрит, изкривяване на гръбначния стълб, спондилоза, дискова херния на гръбначния стълб, наранявания и мускулно възпаление.

Куркоминоидите също имат антиоксидантни свойства, като заедно със способността си да успокояват възпалението, позволяват използването им при състояния като диабет, за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, при стеатоза и затлъстяване на черния дроб, за по-добра когнитивна функция на мозъка, при възпаления на стомаха и червата и др.

Как да включите куркума в диетата си?

Има много начини и рецепти за използване на куркума, които може да намерите онлайн. Пригответе златно мляко – топла напитка с мляко, обогатено с куркума, мед и черен пипер, за да помогнете за усвояването и използването на куркумин в тялото си.

Комбинирайте къри или куркума със зехтин, чесън, ябълков оцет или лимон, може да добавите и соев сос и ще получите много интересен дресинг за салати или задушени зеленчуци.

Или за най-лесна употреба, направете смес от куркума с малко сух джинджифил и черен пипер и я използвайте като марината за месо или зеленчуци за печене. Добавете я към ориз или печени или варени картофи и т.н.

Безопасна и ефективна употреба

Куркуминът се счита за безопасен при продължителна употреба, като възможните нежелани реакции са много редки.

  • указания за дозиране – когато става въпрос за използване на подправката, тогава дозировката може да бъде по-либерална. В ястието, което се приготвя за семейството, се слагат 2-3 ч.л., а ако говорим за индивидуална порция ½-1 ч.л., в зависимост от желанието и вкуса. Дневната доза при използването на куркумин, който е концентриран и извлечен от подправката, обикновено е от 500 до 1500 mg на ден. В определени ситуации дори 100 mg куркумин, ако се комбинират с екстракт от черен пипер, осигуряват ефективно усвояване и синергично действие и може да дадат отлични терапевтични резултати;
  • потенциални странични ефекти и резултати – много рядко може да раздразни стомаха при хора, които са свръхчувствителни или са прекалили с използването на подправката. Поради възможни взаимодействия с лекарства се препоръчва внимателна употреба при хора, които са на терапия за разреждане на кръвта. Също, за да се осигури нормален поток на жлъчна течност от черния дроб, трябва да се внимава при прием на добавки от тези, които имат камъни в жлъчката и възпаление на жлъчните пътища.