Шествието на сладоледа по целия свят без всякакви уговорки може да се нарече триумфално. Сладкарите разработват десетки рецепти всяко лято, за да задоволят и най-взискателните клиенти.

За да подобрят вкуса и на без това вкусното лакомство, в него непрекъснато се добавя по нещо ново и непознато за небцето. Предлагат се например сладоледи наситени с кислород или такъв без захароза.

За онези, които не искат да напълнеят, има варианти със суроватка, получавана при производството на сирене и извара. Тези видове са по-малко калоричен и значително по-богат на витамините С, А, Е и В и биологически активни ферменти, които са много полезни за здравето.

Но най-невероятно е, че сладоледът може да бъде даже диетичен продукт. Това се дължи на факта, че мазнините и въглехидратите, съдържащи се в него, лесно се усвояват от организма. И тук диетолозите правят уговорката, че не говорят за сладоледи, които са произведени от некачествени продукти.

Домашното производство на сладолед винаги е плашело със своята неопределеност и постоянен риск да не се получи търсеният резултат. Но много хора предпочитат да си приготвят това изкушение сами, за да са сигурни в това, което консумират.

В една кулинарна книга от 1908 г. може да се прочете, че „ползата от добрия сладолед за здравето не може да бъде поставена под въпрос“. В нея пише още, че при много заболявания пациентите ядат сладолед, а докторите и останалият медицински персонал им казват, че е добре за тяхното по-бързо оздравяване.

Това твърдение ни връща във времето на италианските сладоледи от XVIII в., когато на болните с висока температура задължително давали сладолед, обясняват диетолозите. Те припомнят обаче, че по това време той представлявал охладена вода с подсладен плодов сок.

 

В съвременната профилактика на стомашно-чревните заболявания свое заслужено място има и сладоледът, изготвен на базата на високомасленото кисело мляко. Той влияе благотворно на чревната микрофлора, защото благодарение на него в тънките черва попадат необходимите на организма бактерии.

Предимството на сладоледа от йогурт пред другите млечнокисели продукти е в това, че именно в замразен вид той може много дълго – до три месеца, да съхранява своите полезни свойства, тъй като през това време бактериите „спят“ поради ниските температури.

Сладоледът е богат на витамини и минерални вещества, твърдят още специалистите по хранене. По думите им в това лятно изкушение се съдържат полезните за очите и кожата витамини А, В, Е и Р, както и фосфор, магнезий, калий и желязо. Освен това експертите постоянно подчертават, че съставът на сладоледа влияе положително на увеличението в организма на хормона на щастието серотонин. Той подобрява паметта, повишава настроението и помага на човек да се справи със стреса.

В зависимост от своя състав сладоледът наистина може да прави чудеса – той повишава имунитета, понижава кръвното налягане, укрепва костната тъкан, усилва мозъчната дейност, намалява болките по време на критичните дни и дори понижава риска от рак на храносмилателната система.

Ако ви мъчат чести кръвотечения от носа, яжте повече сладолед, тъй като той свива кръвоносните съдове, твърдят специалистите.

Този продукт се цени най-вече като средство за закаляване на носоглътката. Приятните във всяко отношение закаляващи процедури трябва да се започват само в горещо време.

Главното е да не се преяжда и да не се пълни устата със сладолед, за да не се получи ангина, още преди да се стигне до закаляващия му ефект.

Но това не е единственото достойнство на сладоледа. С негова помощ може доста бързо да се спре следоперативно кръвотечение. Той помага и при стомашни и коремни кръвоизливи.

Не би било правилно обаче сладоледът да се „обожествява“, без да се обърне внимание и на неговите отрицателни свойства. Според специалистите по хранене, не бива да се допуска преяждане със сладолед, тъй като неговата калоричност е доста висока – от 200 до 400 ккал в 100 грама, в зависимост от вида на продукта.

Ако човек изяде 3-4 стограмови сладоледа, може да задоволи дневната си необходимост от калории. Според диетолозите най-големият недостатък на това лятно изкушение е, че преяждането с него води до качване на килограми и отключването на метаболитни проблеми.