На днешната дата в Съединените щати отбелязват национален ден на ваниловия сладолед. Затова следващите минути се пригответе за сладкото ледено изкушение. Колко калории има в един сладолед, кои са най-големите производители днес и как можем да си приготвим най-желания десерт на лятото у дома?

Историята на първия сладолед е обвита в мистерия, смята се че преди 5000 години в Китай се е консумирала храна от лед и сняг овкусена с портокал, лимон и зрънца от нар. Твърди се че в древността Александър Велики е обичал сладолед с мед и вино, а бащата на съвременната медицина  Хипократ е препоръчвал да се консумира студеният десерт за добро здраве.

Снимка: bTV

По-късно през XIII век Марко Поло се завръща във Венеция от своето пътешествие в Далечния изток, заедно с рецепта наподобяваща сорбе от замразена смес с мляко и ориз. Постепенно леденото  удоволствие навлиза на Стария континент, но присъствало главно в кралските менюта. С падането на кралете, менютата също се демократизират и сладоледът става любимо удоволствие на буржоазията.

Днес сладоледът се среща на всяка улица и от него се произвеждат по хиляди килограми всеки ден.

Най-големите вносители и износители на сладоледи в света са Германия, Франция, Белгия. Далеч по-надолу в класацията с производство от около 11 милиона килограма сладолед е и нашата страна.

Най-много сладолед ядат в Нова Зеландия, САЩ и Австралия.

Снимка: bTV

Калориите в един сладолед, зависят от вида сладолед. В 100 грама ванилов сладолед има около 200 калории. Според диетолозите леденият десерт има както предимства, така и недостатъци.

„Някои от съставките на сладоледа, ако прекалим с тях, това може да доведе до негативни последствия върху здравето ни. По-специално сладоледът е много сладък. Обикновено на 100 грама сладолед се пада между 16 и 23 грама захар. Каква е нормата и каква е препоръката? - 10% захар от всекидневното ни хранене можем да приемаме, което какво означава за един човек над 18-годишна възраст около 70 кг, това са 50 грама“, обяснява диетологът доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.

Д-р Дърленска обаче съветва родителите да не се притесняват да дават сладолед на своите деца.

„Млечните продукти са много полезни за децата в детска възраст, когато децата се развиват и имат интензивен растеж. Не трябва толкова да се притесняваме, когато нашите деца  консумират сладолед. За да увеличи своите продажби сладоледената индустрия не спира да измисля най-различни вкусове за различни цени. В Япония дори се произвежда сладолед, който печели рекорда на Гинес за най-скъпа цена от 6380 долара. Най-ценната съставка в рецептата е бял трюфел, заедно с два вида италианско сирене, саке и парченца злато“, добавя диетологът.

Снимка: bTV

Много по-бюджетна версия е да си направим сладолед вкъщи, затова сме на гости на кулинарния блогър Даниела Динева, която е автор на книгата „С любов към десерта“.

Вижте как можем да си приготвим сладолед в домашни условия във видеото.