Тя пише и рисува от дете. Обича и цени българските традиции и се чувства дълбоко свързана с историята и обичаите ни. Желанието й да предаде тази любов на децата си се превръща в призвание, което води до създаването на поредицата „Българознайко“. Интересният герой е обиколил цялото земно кълбо и дори е излязъл в необятния Космос. 

В „Жените на България“ ви срещам с младата писателка Виктория Петкова. Книжките й разкриват цял един нов свят пред най-малките и ги вдъхновяват за преследване на големите мечти. За себе си Виктория казва, че е сбъднала съкровените си желания. Казва, че животът й винаги е следвал своя естествен ход. Всичко започва, когато става майка.

„Исках да разказвам на сина си българското, за корените ни, но не намирах детски книжки по темата“, споделя Виктория и тогава решава, че ще вземе нещата в свои ръце. Синът й е на 4-годишна възраст, когато тя се сблъсква с липсата на издания по книжарниците или с такива, които не „говорят“ на езика на децата.

Синът й Максим, който днес е на 12, всъщност е голямата мотивация за появата на „Българознайко“, който днес е част от много български семейства. Виктория издава първата книжка от поредицата през 2016 г. Децата са двигателят, но и най-големият коректив, споделя тя, а проектът се превръща в безценен опит за нея.

„Винаги съм се връщала към миналото и от дете обичам да разказвам истории. „Българознайко“ ми напомни каква съм и ми подсказа пътя, по който да тръгна“, казва Виктория, която вярва, че е открила онова, което я кара да се чувства полезна и щастлива.

Децата усещат, когато възрастните говорят с интерес, когато влагат емоция в четенето и това са моментите, в които можем да ги спечелим като слушатели. Много по-лесно е да ги загубим като такива, защото те познават фалша.

„Като майка знам също какво може да ги развълнува, но най-вече преживявам историята заедно с тях“, допълва писателката.

От разговора ни оставам с убеждението, че Виктория е вложила много мисъл и любов в „Българознайко“, а когато човек приеме нещо за своя мисия, този заряд се предава към хората.

„Важно е това, което правиш, да докосва самия теб“, вярва авторката.

Питам я имала ли е колебания някога, че ще успее и откровено ми отговаря, че страхът от отхвърляне е присъствал в началото. Имало е притеснения и заради огромния риск, който поемат със съпруга й.

„Създадохме първата книжка с всичките ни налични семейни спестявания, без да знаем дали ще успеем“, спомня си Виктория, която дори не е допускала, че „Българознайко“ ще се развие в толкова голям мащаб.

Всъщност хиляди български семейства имат принос в популяризирането на поредицата, за която смело можем да казваме, че е обиколила целия свят. Читатели от най-различни държави започват да й пращат снимки с книжката, постепенно и се свързват с нея, за да споделят емоции.

„Получавах снимки от къде ли не и в един момент осъзнахме, че „Българознайко“ е на всички континенти, но не е стигнал до Антарктида“, разказва Виктория.

Това обаче я вдъхновява за мисия до Южната земя и така се свързва с българските учени, начело с проф. Христо Пимпирев, които правят експедиции до ледения континент. „Българознайко“ пътува с полярните ни изследователи в 29-ата експедиция до Антарктида и вече се намира в библиотеката на базата ни на остров Ливингстън.

„Ето как нашият герой обиколи земното кълбо. Оставаше да излезе и в Космоса, смее се писателката, която преследва до последно тази цел, за да покаже на децата, че могат да постигнат всичко и че от тях самите зависи колко вълнуващ ще бъде животът им.

„Написах писмо и колкото и безумен да изглеждаше този ход, той даде резултат“, казва Виктория. Отговаря й американска компания, която разработва и произвежда кутии за сателити. Казват й, че могат да съдействат и така „Българознайко“ става част от мисията на SpaceX Transporter 3, която се случва с известната ракета Falcon 9 на Илoн Мъск.

Книжките вече се реят в космическото пространство с послания от деца, със заветите на Васил Левски, а също и с теми за българските традиции. Виктория е истински удовлетворена от всичко, което е постигнала. Тя познава трудностите в съставянето на детски книги, в издаването и разпространението им на книжния пазар у нас и въпреки това не се отказва.

„Готова съм да плащам цената заради любовта към работата ми“, категорична е тя.

Най-голямата награда за нея и усилията й са обратната връзка, която получава от родители, непрестанните срещи с деца, които я зареждат и я убеждават, че има смисъл от всичко, което създава и твори.

„Българознайко“ е изражение и на нейните мечти. Поредицата е елемент от цялото, което е променило нея и живота й. Книжките са я срещнали с хора, които са оставили следа, отвеждали са я до непознати и невероятни места в България, разкривали са й тайни от миналото ни.

Предстоят и още моменти. Авторката работи върху проект за куклен театър по темите от книжките, който може да бъде реализиран до края на годината. Надява се да обиколят страната с „Българознайко“ и да радват децата. Когато вижда естествените им, неподправени реакции и любовта към образа на нейния герой, това е достатъчно, за да върви смело напред…към новите мечти.