Посланието на папа Франциск за надежда и мир ще отлети в Космоса. Инициативата е свързана с посланието на папата от преди три години, превърнало се в икона на надеждата.

Историческият момент, когато папа Франциск отправи молитва за края на пандемията от празния плошад „Свети Петър“, останал в историята като Statio Orbis и събран в книга, която сега е трансформирана от изследователи от Института по фотоника и нанотехнологии в нанокнига.

Проектът Spei Satelles или "Пазител на надеждата" ще бъде изстрелян на 10 юни от базата на космическите сили Ванденберг в американския щат Калифорния на борда на ракета SpaceX Falcon 9, която ще го постави в ниска околоземна орбита на височина от 525 км. Малкият сателит ще остане в орбита около Земята поне 6 месеца и ще предава откъси от текста на молитвата по радиовълни, които могат да се слушат и от прости любителски системи.

Наносателитът от типа CubeSat е построен от Торинската политехника и управляван от Италианската космическа агенция, а всеки който се ангажира да бъде носител на надежда и мир може да участва в пътуването на "Пазител на надеждата" като регистрира името си на сайта www.speisatelles.org.