Войни като тази в Украйна, където цивилни райони са подложени на „безразборно унищожение“, са „престъпление срещу Бог и човечеството“, заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс. 

Франциск каза това в годишната си реч пред дипломатите, акредитирани към Светия престол. Речта му е неофициално известна като обръщение за „състоянието на света“. Той определи международната ситуация като много напрегната.

Главата на Римокатолическата църква говори за „войната в Украйна, която води до смърт и разрушения, до атаки срещу граждански инфраструктури, които водят до загуба на човешки живот не само от стрелба и насилие, но и от глад и студ“. Той отново призова за назабавно спиране на „този безсмислен конфликт, чиито ефекти се усещат навсякъде, включително извън Европа“. 

В обръщението, в което папа Франциск прави преглед на международното положение, той обърна внимание и на протестите в Иран. Tой осъди ядрените заплахи, смъртните присъди на демонстранти в Иран, които настояват за по-голямо уважение към жените и насилието заради политическите кризи в Бразилия и Перу. 

Франциск също така повтори призива си за прекратяване на смъртното наказание в целия свят, като заяви, че то е „винаги недопустимо, тъй като накърнява неприкосновеността и достойнството на личността“.