Тя обучава децата на правила, но не такива, които ги ограничават, а такива, които им дават свободата да се развиват в обществото. Тя ги учи, но също така е техен добър приятел. Със съвети и с усмивка, тя помага на най-малките да опознават света и да показват най-доброто от себе си.

Снимка: Евгений Милов

В епизод 30 на дигиталната поредица „Жените на България“ ви представяме Невена Басарова – жената, която учи децата на добри обноски. Тя е търпелива и вдъхновяваща и знае, че отношението и етикетът дават път и могат да отварят врати в живота.

А какво обуславя нейния път?

Всичко започва, когато става родител. Преди това е била амбициозна, млада жена, която иска да гради кариера в Правото. И го прави. Но когато става майка, разбира, че няма знания и умения да бъде най-добрата, а няма и кой да я научи на това.

Започва да търси книги, за да възпита сина си Алекс, но попада на стари издания, които не са актуални за времето ни.

„Отделях все повече внимание, установих, че това ми харесва, минах през поредица от обучения и така през 2015 г. Първа детска академия за добри обноски беше факт“, спомня си Невена.

Вече 7 години децата учат по една изключително успешна методология, но училището по етикет е преди всичко училище за живота.

„Осъзнах, че амбициозната майка възпитава неуверени деца, а уверената, спокойната и подкрепящата майка дава самочувствие на децата, че какъвто и път да поемат, той би бил успешен.“

За нея е било голяма изненада да открие изцяло различната емоция при работата с деца. На първо място получава доверие, което е отговорност и едновременно радост, когато знае, че е оправдано.

Странни са детските желания, а и страхове. Това, което казвам на децата е, че имат избор. Да, учим правила, казвам кое е подходящото поведение, и кое не, но крайното решение, как да се държат, е тяхно“, признава Невена.

Снимка: Евгений Милов

Невена възпитава по същия начин двамата си синове и докато за по-голямото си момче не е имала знанията, то за по-малкия си син Крис Невена кипи от енергия. Тя има много хъс, който предава и в Академията, но амбицията й изглежда се е трансформирала. Същността й издава, че се е превърнала в изключително разбиращ родител, търпелив и любящ учител.

Също както и децата обаче Невена е изпълнена с вдъхновения и мечти. Двигателят на големите промени в живота й са децата, но нейният учител е един – това е пътят сам по себе си.

Невена обича да пътува, да открива света по нов начин, да се катери по ледници, да вижда изригването на вулкани, да бъде сама в морето, като дори не е сигурна, че ще види бряг насреща.

„Това са моменти, в които си себе си, които те карат да се почувстваш жив.“

Тя пътува често сама и избира далечни и екзотични места, в които дори е била на ръба. Тогава се замисляме за суетата на света, за високите токчета, за прическите и скъпите дрехи, които нямат значение пред силата на природата. Тогава разбираме колко малка част сме от големия свят.

Пътуванията ни изграждат. Те са моята страст и много пъти съм мислила, че ако ги изгубя, няма да бъда себе си.“

Има уроци, които ти показват, че земята под краката ни може да се разклати. Това се случва в Наска, когато преживява земетресение от 6.5 по Рихтер. И не се намира в сграда, а е навън, на улицата. Уж си казва, че не би трябвало да е толкова страшно, когато е на открито, но вижда, че земята се разцепва на две, дърветата започват да падат, а хората да пищят.

Снимка: Евгений Милов

„Пътят ме научи, че суетата е излишна, когато природата говори“, споделя Невена.

Страстта й да открива нови места и да се усъвършенства събужда желанието й да прави нещо различно, когато се прибира вкъщи – да създаде, например, Първата детска академия за добри обноски и да работи с децата, да напише две книги и те да са свързани с уроците в живота.

Снимка: Евгений Милов

За първи път, пред камерите на bTV, Невена споделя и за новия си проект. В момента тя работи върху книжка за най-малките, която ще се казва „Добри обноски за най-малките“. Изданието ще бъде подходящо за деца от 2 до 4 години и то ще бъде в помощ на родителите, които искат да възпитават на етикет от най-ранна детска възраст.

Да пишеш за деца не е лесно, казва Невена. Влагаш много емоция и ако я нямаш отвътре и не познаваш начина, по който мислят най-малките, няма как да стигнеш до сърцата им. Тя обаче е намерила и този път – с общуване, с усмивка и винаги с прегръдка.