Любим учител в гимназията, среща с добър лекар и една банална история за лекуване на акне могат да бъдат определящи за посоката в живота ни. Това е част от личния път на Маргарита, която в последния гимназиален клас решава да сложи бялата престилка. Днес, години по-късно, тя е д-р Къчева и е сред най-добрите кадри на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. 

Снимка: Евгений Милов

Срещаме се за интервюто с нея не в болницата, а в едно от любимите ѝ места в столицата - Coffee Syndicate, където обича да пие капучино, преди да отиде в кабинета си, да остане насаме с мислите си и да се наслаждава на планината.  

Маргарита сподели нещо свое с нас, а ние ви споделяме момента с нея в поредицата “Жените на България”. Д-р Къчева е харизматична, добра и красотата у нея не е само външно проявление.  

Снимка: Евгений Милов

За нея красотата също е познание. Тя е дерматолог, но не е потомствен лекар.  

"Медицината ме избра сама и пасна идеално на същността ми”, разказва Маргарита и успява да ни убеди, че изборът ѝ да бъде лекар е най-спонтанният, който прави. Не следва детската си мечта, но пък е повече от благодарна на съдбата, че се намесва и я изпраща в лекарския кабинет.  

Снимка: Евгений Милов

Винаги съм слушала вътрешния си глас. Понякога трябва да ни каже нещо малко, но то да ни промени”, споделя д-р Къчева.  

Освен че завършва медицина с отличие, тя е единственият дерматолог в България с диплома от Европейския борд по дерматовенерология, която задава висок стандарт по отношение на грижата в тази област във всички европейски страни.  

Маргарита обаче е толкова скромна, че когато я питаме за възможностите, които ѝ дава титлата, тя тактично отбягва да говори за успехите си.  

Дерматологията се оказа хибридна специалност. Тя е повече от вълнуваща, но аз горя в дерматохистопатологията”, казва д-р Къчева, след което ѝ се налага да обясни този медицински термин.  

Снимка: Евгений Милов

Разбираме, че страстта ѝ в дерматологията се крие в умението да гледа кожата под микроскоп, да я изследва на молекулярно ниво, така че да поставя правилната диагноза.  

Това е златен стандарт в диагностиката в кожните болести - това са скритите герои”, казва гордо Маргарита. 

Именно кожните болести са тези, с които тя се сблъсква в практиката си всеки ден. Казва, че посреща хората с усмивка и позитивизъм в кабинета си въпреки това, което ще последва - все пак хората отиват при нея, за да търсят решение на проблемите си.  

Снимка: Евгений Милов

"Приемам пациентите си с техните оплаквания, притеснения и лични моменти. Понякога ги допускам много близо до себе си, бързо скъсявам дистанцията с тях, за което получавам и критики”, признава тя.  

Вярвам ѝ, че го прави, защото е емоционална, емпатична и една от причините да обича професията си е възможността да среща различни хора и да общува с тях.  

"Комуникацията е важна в дерматологията", казва тя и допълва, че с колегите ѝ специалисти все пак имат привилегия да лекуват пациенти, които не стигат до фатален край. Което не значи, че остават безразлични към тях и състоянията им. Дори един белег, една пъпка или някакво несъвършенство могат да оставят дълбока травма у някого. 

Не крие обаче, че на посещения отиват и хора, които търсят промяна във външния вид, което не е нито естествено, нито красиво за нея.  

Снимка: Евгений Милов

“Наблюдавам двете крайности в практиката си - на пациенти, които се обръщат смело към естетичната медицина и прекаляват с процедурите, също и на хората, които са изцяло ориентирани към натуралната козметика, а това не е безобидно и безопасно”, обяснява тя.  

Според нея пациентите се подвеждат и могат да навредят на себе си. Затова е важно, че ѝ се доверяват и споделят. Въпреки че дерматологията се развива с бързи темпове, все още допускаме грешки при основната грижа за външния ни вид.  

Не познаваме добре кожата си”, казва д-р Къчева, което значи, че пропускаме фактори като тип и степен на омазняване, склонност към пигментация, бързо стареене или чувствителност, което пък води до грешки при рутинната грижа.  

Снимка: Евгений Милов

Каквото и да не знаем обаче, трябва да бъдем постоянни в следването на базови стъпки, които биха запазили кожата ни - да я почистваме добре и да я хидратираме. И още - не бива да забравяме, че слънцезащитният крем е нейният най-добър приятел през всеки сезон от годината. 

Слънцето ни прави щастливи и има своите полезни действия, но то може да ни навреди до степен на преждевременно фотостареене”, обяснява лекарката, която е категорична, че кожата помни и ако се излагаме прекомерно на слънце, рискуваме здравето си.