38-годишна жена в медикаментозна кома с COVID-19 е родила близнаци в Бургас. Пациентката е постъпила в инфекциозното отделение на държавната болница в морския град в сравнително стабилно състояние, но бързо се влошава.

Заради влошаване на състоянието ѝ и понеже е била с придружаващи заболявания, тя е спешно приведена в реанимация. Въпреки че родилката е в осмия месец, лекарите вземат решение да бъде направено секцио, за да бъде спасен живота на бебетата.

„Майката беше в относително стабилно състояние в инфекциозното отделение, но при рязко падане на сатурацията й, се наложи спешно, по най-бързия начин родоразрешение, за да бъде спасен животът на бебетата. Те са недоносени. Те са под интензивно наблюдение и грижи, непрекъснати в отделението по неонатология. Състоянието им за момента е стабилно“, разказа за bTV зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

"Радостната новина е, че майката тази сутрин вече е на спонтанно дишане, което й дава шанс един ден да си приеме децата, да ги прегърне и да ги гледа. Състоянието на недоносените близначета е стабилно", допълни д-р Георгиев.

Новородените не са дали положителна проба за коронавирус. Дни преди това е починал техния баща. Имал е грипоподобни симптоми, но тестът му за коронавирус е показал отрицателен резултат. Въпреки това лекарите имат съмнения, че причина за смъртта му е COVID-19.

В Инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас има отделени легла за заразени с COVID-19 бебета и деца. От началото на пандемията са били хоспитализирани общо 44 деца.

В момента там се лекуват петима малки пациенти. Едно от децата в лечебното заведение е бебе на 3 месеца, едно на 1 година, едно на 4 години и две деца на 12 и на 16 години.

„Най-много деца сме имали през месец декември, общо 13“, казва д-р Георгиев и допълва, че при при малките пациенти заболяването протича леко. Престоят им в болница е не повече от седмица.

Заради растящия брой на заразени в Бургаско в държавната болница в Бургас се откриват допълнително 25 легла.

  • Информационна система ще покаже колко българи са се срещали с COVID-19
  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас
  • Експерти алармират за възможна нова вълна на COVID-19 още през лятото
  • Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант на COVID-19 се разпространява светкавично
  • 105 нови случая на COVID-19 у нас
  • 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
  • Доц. Околийски: Срещу „Делта“ варианта на COVID-19 помага само ваксинацията