Ново проучване сочи, че антителата за новия коронавирус се предават от майка на бебе през плацентата. Данните са публикувани в престижното издание „ДЖАМА педиатрикс“.

Естественият имунитет, който се придобива от майката по време на бременност е от ключово значение за първите месеци живот на бебетата. Повечето вируси, които преминават през тялото на бременната жена образуват антитела, които през плацентата достигат до плода.

Проучването установява също, че колкото по-рано по време на бременността майката се е заразила с новия коронавирус, толкова повече антитела предава тя на бебето. Това може да има сериозни последици за плановото ваксиниране на бременни жени срещу COVID-19. Учените смятат, че ако ваксинацията се направи в по-ранна бременност, до плода ще достигнат повече антитела, но въпреки това съветват клиничните изпитвания на ваксините да се проведат по план.

Проучването е направено сред повече от 1500 жени, които са родили в болницата на Пенсилвания между април и август 2020 г. От тях, 83 жени са имали антитела за COVID-19.

При 72 бебета от тези 83 жени също са открити антитела срещу болестта при тестуване на кръв от пъпната връв. Резултатите са едни и същи при всички ситуации на протичане на болестта.

При половината от бебетата е установено, че концентрацията на антитела в кръвта от пъпната връв е между 1,5 и два пъти по-висока от тази на майките им.

При бебетата са засечени антитела имуноглобулин G или т.нар. IgG антитела, които се наблюдават след преболедуване. При нито едно не са засечени антитела от вида IgM, които се образуват по време на текуща инфекция, което означава, че децата не са боледували.