Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди в УМБАЛ „Софиямед“. 37-годишната му майка прекарва коронавирусна инфекцията през 24-та седмица от бременността си.

„Бих казала, че не прекарах инфекцията много леко, тъй като имах температура, задух, кашлица и други симптоми, но в крайна сметка не се наложи да бъда приета за болнично лечение“, разказва Радостина.

Въпреки инфекцията бременността й все пак минава леко. След проведени изследвания обаче се оказва, че тя е дала своето отражение на структурата на плацентата. Затова е взето решение за оперативно раждане в началото на 38-а седмица от бременността.

„Принципно всички възпалителни процеси променят структурата на плацентата, а тя пази бебето и неговото благополучие. В случая на Радостина инфекцията бе дала отражение освен върху структурата на плацентата, но и върху нейната функция. Ако бяхме изчакали, щеше да има отражение и върху кръвотока на плацентата, а това вече би довело до фетално страдание”, обясни д-р Анатолий Дуковски, който следи бременността на Радостина.

Иван се ражда с мерки от 3,130 кг и 50 см, а след проведени тестове се оказва, че той е с много висок титър на антитела.

„Плацентата допуска преминаването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. В света, а и у нас, биват доказвани все повече подобни случаи. Това е доказателство, че майките са прекарали COVID инфекцията и че през плацентата техните антитела преминават и в организма на бебето”, обясни д-р Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в болницата и педиатър с над 40 години опит.

Тя допълва, че ако при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се смята, че то боледува от COVID-19 и започва да изгражда антитела или се е заразило с коронавирус след появата си на бял свят.

Въпреки че подобни случаи в света все още не са описани, специалистите съветват бременните много строго да спазват противоепидемичните мерки, тъй като усложненията от прекаран коронавирус при тях могат да рефлектират върху изхода от бременността.