Бебе с антитела за COVID-19 се роди в Пазарджик. Малката Ема може да се е заразила с вируса в утробата на майка си, смятат медиците.

През декември миналата година 28-годишната Йорданка Брандийска се заразява с COVID-19, докато е бременна с дъщеря си в седмия месец.

„Една вечер започнах да кашлям, вдигнах лека температура. Свързах се с д-р Китов да му кажа, че имам такива симптоми. Излезе положителен тест и започнахме лечение“, разказва тя.

Най-големият страх на Йорданка бил дали вирусът няма да навреди на детето й.

„Бях много притеснена, даже се разплаках и то най-вече заради бебенцето. Защото не знаех и не бях наясно дали е безопасно за него“, спомня си тя.

В болницата в Пазарджик наблюдават не само майката, но и плода. Лекарите установяват, че развитието на бебето се забавя и затова решават да пристъпят към раждане.

„Бебето започна да изостава, което говори, че тази инфекция влияе върху неговото развитие със съдовите проблеми, които са класически за коронавируса“, обясни д-р Илиян Траянов.

„Цезаровото сечение го направихме някъде към 38-39-а гестационна седмица. Пристъпи се по спешност заради вече ясно изразено страдание на плода“, каза от своя страна д-р Иван Китов.

Така Ема се ражда на 5 януари с тегло 2750 грама. Антигенните тестове показват, че бебето има антитела срещу COVID-19, като то е излекувано още в утробата.

Йорданка е благодарна на лекарите, грижили се за нея и детето й, а сега най-голямата й мечта е Ема да бъде жива и здрава и да бъде боец. 

В официалния уебсайт на СЗО пише, че все още не е ясно дали майка може да предаде вируса на бебето си по време на бременност или раждане.
„До момента в нито една проба от околоплодна течност, проби от утробата и в кърмата на майката не е засечен активен вирус“, пишат още те.