България се справя добре с кризата, породена от коронавируса. Това, обаче, не означава, че можем да си позволим да се „лигавим“ с взетите мерки, а целият сюжет изкарва както най-доброто от българския народ, така и далеч не най-лицеприятното от българските политици. Това коментираха на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и началникът на пожарната гл.комисар Николай Николов.

Още в началото на събитието стана ясно, че то е своеобразен „ответен огън“, след като по-рано днес президентът Румен Радев отново призова за по-активни действия от страна на управляващите по линия на снабдяването със защитни средства, излизането от на бизнеса от състояние на блокада и осигуряването с продукти от първа необходимост на уязвимите групи.

Не сме на занятие по строева подготовка

Дончев отговори изключително рязко на критиките на Радев. Той посочи, че армейски команди като „кръгом“ и „бегом марш“ (използвани с ирония от президента – б.р.) се подават от по-висшите към по-нисшите чинове, а „тук няма новобранци, не сме на занятие по строева подготовка“.

Вицепремиерът не пропусна да отбележи и че Радев е давал противоречиви коментари по отношение на кризата – на 3 март е имал една позиция, преди седмица друга. Затова и го призова „да следва своята препоръка – да се смирим и да си гледаме работата“.

„Тази криза вади най-доброто от обществото, боя се, че не вади най-доброто от политиците“, коментира Томислав Дончев.

Държавният глава заяви следното по отношение на премиера Бойко Борисов: „Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“. На това Томислав Дончев даде няколко други цитата на класика на немската литература, сред които „Когато двама се карат, виновен е по-умният“ и „Колко много се заблуждават тези, които си мислят, че като са научили нещо, са го и разбрали“.

Мерките по света и у нас

„В Китай вече се отпускат мерките, ще бъде любопитно да се види как се справят, те са два месеца преди нас в тази ситуация. Когато се покаже тенденция, че в България нещата са овладени, бихме могли да предложим отхлабване на мерките по начин, който не застрашава да има втори пик или, ако има втори пик, да е по-нисък. В България не се случват зловещи неща и това е благодарение на това, което се прави досега“, категоричен беше ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че смъртността от коронавируса не може да се скрие и са несъстоятелни твърденията, че у нас просто се тества по-малко за заболяването.

И той, и Дончев разкритикуваха паралелите с други европейски страни, където през последните дни се заговори за по-либерален режим. „Да не бъркаме анонси с решения – някой лидер на чужда държава казва, че ще направи нещо и ние решаваме, че то вече се прави. Ние се движим със скорост не по-ниска от тази на другите“, подчерта вицепремиерът.

Той добави, че всички сектори на бизнеса, които не са пряко засегнати от карантината, могат да работят. По думите му се работи по безвъзмездна помощ за ликвидна подкрепа на най-малките предприятия през еврофондовете, но „не може да се направи за ден-два“.

Ще има ли гладни бунтове

Към момента през социалното министерство и българските общини се осигурява храна на около 60 000 души, включени в системата на социалния патронаж. Има и кухни по програмата „Топъл обяд“, посочи Дончев.

„Заедно с БЧК сме в състояние да осигуряваме с хранителни продукти още 40 000 души. В състояние сме значително да увеличим обема на лицата, на които се дава храна“, допълни вицепремиерът.

Има ли защитни средства

Мутафчийски, Николов и Дончев дадоха подробен отчет за количеството защитни средства в наличност, какво е дарено, както и за това какво се произвежда у нас.

Началникът на пожарната посочи, че до края на май ще има почти 100 000 броя новопроизведени защитни облекла, а едно от предприятията даже ще може да пренасочи продукцията си за Германия, откъдето има поръчка.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че вече работят лаборатории в София, Варна, Стара Загора, Плевен, Бургас, а скоро – и в Пловдив. Така се разширяват „възможностите за тестуване на населението с надеждни методи“. Той обясни и как решението болниците сега да получат суми, базирани на заработката им от преди кризата, ги подпомага в ситуация, в която плановите действия са блокирани.

 • Без дискотеки: Областите с над 120 заразени на 100 000 спряха нощните купони
 • Бойко Борисов с COVID-19, продължава да изпълнява задълженията си
 • Проф. Коста Костов: Борисов не трябва да бъде лекуван като Тръмп
 • Здравният министър и министърът на енергетиката се самоизолираха
 • Премиерът Бойко Борисов е болен от COVID-19
 • 10 курсанти в НВУ „Васил Левски” са с положителен тест за коронавирус
 • 1043 нови случая на COVID-19 от 7 094 тествани
 • Отмениха карантината и на министър Кирил Ананиев
 • Срещу COVID-19: Нощните заведения в София няма да работят поне две седмици
 • След отрицателен втори PCR тест: Премиерът Бойко Борисов няма да е под карантина
 • Таня Андреева: Трябва да се затворят не само баровете, но и училищата заради COVID-19
 • Сигнал до bTV: Заразени с COVID-19 медици в ПСАГБАЛ “Св. София” не са били карантинирани
 • Д-р Анна Бенова: Теорията на стадния имунитет при COVID-19 започва да издиша напоследък
 • Премиерът и трима министри – под карантина
 • Пътят на пациент с COVID-19 - повече спешни обаждания и по-малко легла
 • Стара Загора е на пето място по разпространение на COVID-19
 • Опашки пред лабораториите от желаещи да се тестват за COVID-19
 • „Чети етикета“: Надеждни ли са PCR тестовете и кога имаме право на безплатен?
 • Заради COVID-19: Въвеждат се допълнителни мерки за общините Ловеч и Троян
 • Започват проверки на нощни заведения и дискотеки за мерките срещу COVID-19