Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата. Това каза президентът Румен Радев, който посети УМБАЛСМ „Пирогов“ в столицата.

„Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата (…) Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние“, заяви държавният глава.

Той посочи, че има „своите идеи“ и властите вървят по част от неговите „стъпки“. Президентът предупреди, че даже закъсняваме с мерките, които да ни предпазят от „социално-икономическа катастрофа“. От думите му стана ясно, че все още промените в Закона за извънредното положение не са стигнали до него и, след като се запознае с тях, ще реши дали има основание да върне някои от текстовете.

Радев коментира и решението на депутатите да дарят заплатите си, като отбеляза, че би трябвало те да дадат и предходното си възнаграждение: „За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!“.

"Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално - това е предложил днес той. Като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, само ходи и върви след нас", коментира на свой ред премиерът Бойко Борисов.

Държавният глава отговори задочно и на  Борисов, който обяви, че при вето върху продължаването на извънредното положение, ще извади ГЕРБ от парламента: „Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето (…) Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“.

Румен Радев похвали създадената организация в „Пирогов“, като отбеляза, че много е постигнато с помощта на дарителите, „но крано време е тук и държавата да се намеси по-решително организационно и материално“. По думите му е много важно да се запази здравето на медиците: „Ако загубим тяхното здраве, губим здравето на нацията“. Затова и той призова всички лекари, медицински сестри и здравни работници да получат качествени защитни средства.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов подчерта, че „държавата е направила каквото трябва до този момент“, но също призова обществото да подходи съвестно по време на очаквания пик между Цветница и Великден. „Мислим след Великден общо тестуване на целия персонал на „Пирогов“ – дали има натрупан имунитет“, заяви още той.

По думите му в момента има шестима пациенти в интензивно отделение и още 25-ма на кислородна терапия.

  • Проф. Витанов: До есента няма как да се ваксинират 70% от населението
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Разхлабване на мерките: Без маски, но само за ваксинирани и на определени места (ОБЗОР)
  • Туристическите обекти с ваксиниран персонал ще получават специални стикери
  • Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19
  • 208 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Траен спад на хоспитализираните с COVID-19
  • Кунчев: Имаме две задачи – честни избори и ускоряване на ваксинацията
  • Отново под 2% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Само 53 са новите случаи на COVID-19 у нас