При реставрацията на паметника на Александър II е нарушен Законът за културното наследство, съобщи на брифинг служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. По думите му бюджетът на Министерството на културата е в тежко състояние, а директорите на интститути под шапката на ведомството трябва да се избират по нова методика. Служебният министър представи и новия директор на Института за културно наследство проф. Петър Петров. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Министерството на културата е буквално обрано до дъно още през май месец, а всеки ден идват проекти за културни събития. Нямаме финансова сила за организирането им“, заяви проф. Минеков. По думите му бюджетът на министерството на културата е в тежко състояние.

„Тревожи ме изборът на директори на институтите под шапката на министерството. Министърът не трябва да има участие, а само да бъде отговорен. Ще предложим нова методика“, заяви още проф. Минеков. По думите му сега изборът се прави по една по-скоро приятелска линия, отколкото с оглед на професионалните възможности.

Министър Велислав Минеков представи и новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) - арх. Петър Петров.

Арх. Петров отбеляза, че сред приоритети в работата на институцията ще са редица мерки за опазване на културното наследството, така, че да се възвърне доверието към Института.

Снимка: Ладислав Цветков

„От години има негативни настроения, които трябва да бъдат преодолени с прозрачност“, посочи арх. Петър Петров. 

„С идването на арх. Петър Петров се отваря нова страница за Националния институт за недвижимо културно наследство. Знаете, че този институт страдаше по отношение на своето състояние – малобройни специалисти, липса на сграден фонд и възможност за работа. Започваме в нова светлина. Осигуряваме сграден фонд, преговаряме с кметството и Трайчо Трайков за нова сграда. Търсим решения за огромния архив на НИНКН”, каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Преди две седмици служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи за редица нарушения при реставрацията на паметници, като за пример посочи паметника на Васил Левски. Днес той съобщи, че при реставрацията на Паметника на Александър Втори е нарушен Законът за културното наследство. По думите му реставраторът не е вписан в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности.

Служебният министър отговори и на писмо от Камарата на строителите, с което те отхвърлят обвиненията му за некачествени ремонти на паметници на културата. Според Минеков в становището на Строителната камата има „няколко странни тези“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Първо - за средствата, които са изразходвани, съобразно волята на дарителя. В това писмо никъде не се споменава какви точно са средствата, които са изразходвани за ремонта, наречен реставрация, какво е получено от този загадъчен дарител и какво е финансирано допълнително: дали от общината, дали от самата Камара, как е взето решението за финансиране. Човекът, който е финансирал, ако го е финансирал наистина, е в санкционния списък на САЩ и е заподозрян като участник в ОПГ. Нормално ли е в България да приемем подобни средства, независимо от добрите намерения“, запита той.

Проф. Минеков съобщи, че е сезирал прокуратурата за ремонта на софийското Ларго и на Националната гимназия за древни езици и култури.

За българската изложба в Лувъра през 2015 г. той отбеляза, че е струвала 700 000 лева. „Това е първият случай, при който България е платила, за да покаже свое изкуство в чужбина - нещо, което е носило само приходи“, заяви още министърът на културата.

Пред bTV министърът на културата по тва време - Вежди Рашидов нарече обвиненията безпочвени и призова наследника си да сезира прокуратурата. "Всичко е минало по процедура- през финансовото министерство, сметната палата и Националния исторически музей", добави скулпторът. 

  • Василев: Предвидени са 133 млн. лв. за избори две в едно и още 50 млн., ако са отделно
  • Василев: Ако не се актуализира бюджета, пенсионерите ще останат без 50 лв. от ноември
  • Пеканов: Без стабилно правителство първите плащания по Плана са застрашени
  • Какво завещава служебното правителство на бъдещия кабинет
  • Служебният кабинет ще освободи директора на агенцията за одит на средствата от еврофондове
  • Атанас Пеканов: Трябва да инвестираме повече европейски средства извън София
  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира