Разширението на списъка с фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков е с цел да се защитят държавните и обществени предприятия, подчерта на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев.

Вчера още 34 дружества бяха добавени към оповестените от американските власти. Василев обясни, че тези юридически лица са идентифицирани като контролирани с над 50% участие от санкционираните бизнесмени и фирми. Продължава и работата по идентифициране на съдружници и подобни, които имат връзка с тях.

Министърът подчерта, че решението на правителството е с много тясна дефиниция на свързани лица – по-тясна от законовата. Как ще се решат проблемите, които могат да възникнат при забрана на държавни и общински структури да работят с лица и фирми, които са застрашени от американски санкции? „Ще има парламент, който може да допълни българското законодателство“, отговори Асен Василев.

„Ако погледнете Закона за обществените поръчки, има много ясно изключение – ако обществена поръчка може да застраши националната сигурност, това лице може да бъде изключено по допустимост“, отбеляза министър Василев.

Пари за туризма

Днес правителството реши да бъдат отпуснати 16,491 млн. лв. към туроператорите, за да могат да покрият задълженията си заради неосъществени почивки.

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева посочи, че това е втори транш в рамките на общо заделени за целта 51 млн. лева. Сегашната сума може да покрие до 15% от оборота за 2019 г. на кандидатстващите и според разчетите на МТ ще покрие 95% от задълженията към потребителите.

От 1 юли започва приемането на документи, а плащането трябва да започне до края на следващия месец.

  • ВАС няма да разгледа жалбата на „Българско лято“ срещу списъка „Магнитски“
  • Джейхан Ибрямов: Делян Пеевски няма никакво влияние върху ДПС
  • Прокуратурата иска от САЩ още информация за санкциите по „Магнитски“
  • Още лица и фирми под ударите на закона „Магнитски“ (ОБЗОР)
  • МФ: Още 21 души у нас може да попаднат под US санкции
  • Радев обсъди санкциите по „Магнитски“ с държавния секретар на САЩ
  • БНБ: Банките блокират и запорират сметки на санкционирани по „Магнитски“
  • Санкциите по „Магнитски“: Мерките на държавата след разширения списък от фирми
  • Това са фирмите под контрола на Пеевски и Божков (СПИСЪК)
  • Димо Гяуров: Служебният кабинет се опитва да предпази стопански субекти от санкциите на САЩ

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!