Все още не е ясно има ли държавни и общински компании, както и ведомства, работили със санкционираните по закона „Магнитски“. 

Министерството на финансите посочи още 34 фирми, свързани с Васил Божков и Делян Пеевски.

Според юристи, ще са нужни законови промени или дори специален закон, за да може санкциите да се приложат изцяло и у нас. Вече почти 100 фирми са в черния списък на американските и българските власти.

От всички министерства са дадени указания всички предприятия с над 50 процента държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, каза служебният министър на финансите Асен Василев и допълни, че все още няма обратна връзка какви и колко такива договори съществуват.

Проблем би имало и за банките, които работотят със санкционираните.

 „Ако банката прави транзакции с този човек след датата на санкциите, автоматически попада и тя като свързано лице в списъка“, обясни банкерът Левон Хампарцумян. 

„България не е Северна Корея, която може да се изолира от света и да каже - не ме интересува какво ми казвате“, посочи той.

Според юристи, черният списък на САЩ не може директно да се приложи в България заради дупка в законодателството. И все пак, и сега има начин - законът за мерките срещу изпиране на пари, който задължава банки, застрахователи, пощенски услуги, нотариуси и адвокати да докладват при съмнителни сделки. Частните фирми не са длъжни да го правят, но има едно голямо но, казва адвокатът по търговско право Димитър Калдамуков.

„Когато вие сте в най-черния от черните списъци и това го знае цял свят, формално всички лица по закона срещу изпирането на пари трябва да пуснат сигнали в ДАНС“, отбелязва Димитър Калдамуков.  

Открит остава въпросът какво ще се случи, ако партията на Васил Божков „Българско лято“ спечели над 1% на изборите през юли - може ли министерството на правосъдието да не й плати  субсидията?

„Самото министерство не е задължено лице по закона за мерките срещу изпиране на пари. То формално следва да плати субсидията“, смята адвокатът.

До няколко дни се очаква още един списък от финансовото министерство - с имена на съдружници, акционери и управители на санкционираните компании.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!