Допълването на „черния списък“ след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, но от правна гледна точка има много въпросителни.

Това сподели в „Тази сутрин“ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Първото противоречие според него е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона „Магнитски“.

Робството е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция, отбеляза проф. Киров, следователно едно физическо лице няма как да бъде притежавано от друго юридическо лице.

Противоречията продължават и по-нататък – оказва се, че понятието „свързано лице“ има различно тълкование в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори лица.

„Освен това има степени на свързване, но кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание“, посочи проф. Киров.

Той подчерта, че след вота на 11 юли в НС трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ.

Професорът предупреди също така, че санкциите ще имат последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически.