В България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата. Това каза в „Тази сутрин“ бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков.

В модерните икономики такава система се състои от три нива, обясни той. Първото ниво е регулирането на частния сектор – финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС.

Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд.

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ“, каза още Янков.

В банките трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система, поясни той.

„Правителството се опитва да подбутне ДАНС и НАП в своята роля, като им посочи какво всъщност трябва да правят, макар че тези служби трябва да си го правят без да им казва някой, а именно да следят има ли риск от злоупотреба с публични средства и да следят основните компании получатели и лицата, които разпределят държавния бюджет, европейските фондове и големите поръчки на държавните компании – къде отиват тези пари, през кои банки минават, какво се случва след това с тях и тн.“, коментира още икономистът.

Що се отнася до самия закон „Магнитски“ той по-скоро служи като „стена на срама“, а целта му е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система.

Според Янков санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!