Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски", заяви в предаването "120 минути" по bTV американският икономист Стив Ханке.

Пред Светослав Иванов бившият икономически съветник на президента Роналд Рейгън коментира и възможностите за евентуално дело от страна на засегнатите.

"Няма да бъдат представени доказателства. Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%“, заяви Стив Ханке.

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът.

"Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке.

"Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!