Прокуратурата демонстрира действия след решението на САЩ да санкционира шестима българи заради сериозни случаи на корупция. От държавното обвинения обявиха, че са образувани шест преписки спрямо всички санкционирани българи, но ще се поиска още информация от САЩ. Отново ще се анализират и прекратените преписки срещу бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски.

Държавното обвинение ще поиска от Съединените щати още информация за корупционни действия за всеки от санкционираните. Според експерти законът „Магнитски“ изисква преди да се стартира процедурата по санкциониране за всяко едно от лицата, да се прави проверка в продължение на поне четири месеца.

„Предстои да бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията, и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Преписки вече има и срещу Илко Желязков, и срещу Делян Пееевски. Проверките срещу бившия депутат от ДПС, образувани по сигнали на банкера Цветан Василев и на организацията „Протестна мрежа“ бяха прекратени заради липса на доказателства.

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, добави Милева.

От държавното обвинение ще поискат информация и от американските власти за събраните данни срещу шестимата санкционирани.

По думите на Сийка Милева голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите на САЩ, вероятно стъпват на работата на прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства – част, от които вече са представени и в съда.