Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати мисия в България. Решението идва на фона на наложените от Съединените щати санкции срещу шестима българи.

Новината за bTV потвърди евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите-БСП Елена Йончева, която също ще се включи в групата.

Решението е било взето единодушно на специално заседание при закрити врата вчера.

„Очаквам в мисията да има представители на всички политически групи в ЕП и също така срещи с изпълнителната, съдебната власт, медиите и неправителствения сектор. Това ще даде възможност на евродепутатите да се запознаят подробно със състоянието на демокрацията, върховенството на закона и медийната среда в България“, заяви Йончева.

Въпросът е бил подкрепен от представители на трите най-големи парламентарни групи в Европарламента.

За подобна мисия социалистите настояват от месеци.

„Евродепутатите знаят какво се случва в България, имат позиция и са дълбоко обезпокоени от всички тези разкрития“, каза още Йончева.

Според евродепутата Емил Радев обаче, поканата за гостуването на тази мисия е от бившия външен министър Екатерина Захариева, но посещението се е отложило заради пандемията.

„Ние в Европейския парламент отдавна повдигаме въпроса за европейски закон Магнитски и искаме ЕК да направи такова законодателно предложение“, заяви Емил Радев. Той уточни, че това ще е един подходящ инструмент за борба с корупцията в трети държави.

Очаква се групата от 14 евродепутати да дойде у нас през септември или октомври. Днес се очаква и писмено потвърждение.