Нов списък с лица у нас, които могат да попаднат под ударите на закона "Магнитски". Министерството на финансите публикува разширен списък на попадащите под санкциите от Съединените щати или на потенциално влизащите в техния обхват. Изредени са десетки юридически и знакови физически лица.

При фирмите е посочена и връзката им с Васил Божков и Делян Пеевски, на които вече бяха наложени санкции по закона "Магнитски". 

В подробната информация става дума за съдружници, акционери и управители на дружества за периода 2016-2021 г. - общо 21 души. Сред тях е Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски.

В списъка с лицата попадат фигури като Георги Попов, съдружник на Васил Божков, както и Цветомир Найденов, бивш съдружник на бизнесмена.

Новият разширен списък идва 13 дни след обявените на 2 юни български физически лица, подлежащи на санкции по закона "Магнитски". Става дума за обвиняемия бизнесмен Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков. Желязков подаде оставка като член за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

В новите данни са посочени още 33 юридически лица. 25 от тях са свързани с Васил Божков, а 8 - с Делян Пеевски. Географията на компаниите обхваща държави като България, Обединените арабски емирства, Британските Вирджински острови, Нидерландски Антили и Албания.

Служебният финансов министър Асен Василев обясни, че лицата от списъка нямат право да кандидатстват по обществени поръчки, а държавните предприятия трябва да се въздържат да работят с тях.

"Тези лица са свързани, тъй като са били съдружници в много фирми, управители или и двете, с лицата, които са на списъка "Магнитски". И като такива те се считат за асоциирани лица и има голям риск да се работи с тях", поясни Василев.

Освен бившият съдружник на Божков - Цветомир Найденов, в списъка се оказаха брат му и баща му – Боян и Стефан Найденови. Сред знаковите имена фигурира и майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева.

Разширеният списък включва още познати лица. Сред тях са приближените до Васил Божков изпълнителен директор на "Националната лотария" Димитър Ганев, управителят на "Еврофутбол" Александър Тумпаров, както и бизнесмените Георги Попов и Борис Бекяров.

Две от юридическите лица в списъка са практически в несъстоятелност - "Ню Геймс" АД и „Джи Ти Би 1" ООД. И двете са свързани с Васил Божков. Прави впечатление, че списъкът с фирмите намалява с една. Гръцката компания "Интралот" е извадена от днешните разширени данни за юридическите лица.

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, уточняват още от Българското финансово ведомство.

Част от хората, включени в разширения списък, не бяха открити за коментар. Стефан Найденов - бащата на бизнесмените Боян и Цветомир Найденови, както и Димитър Ганев - изпълнителния директор на лотарията, засега отказаха коментар.

  • ВАС няма да разгледа жалбата на „Българско лято“ срещу списъка „Магнитски“
  • Джейхан Ибрямов: Делян Пеевски няма никакво влияние върху ДПС
  • Прокуратурата иска от САЩ още информация за санкциите по „Магнитски“
  • МФ: Още 21 души у нас може да попаднат под US санкции
  • Радев обсъди санкциите по „Магнитски“ с държавния секретар на САЩ
  • БНБ: Банките блокират и запорират сметки на санкционирани по „Магнитски“
  • Санкциите по „Магнитски“: Мерките на държавата след разширения списък от фирми
  • Василев за списъка „Магнитски“: Следващият парламент може да попълни законодателството
  • Това са фирмите под контрола на Пеевски и Божков (СПИСЪК)
  • Димо Гяуров: Служебният кабинет се опитва да предпази стопански субекти от санкциите на САЩ