Служебното правителство поиска ДАНС и НАП да открият свързаните лица със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" българи. 

„Доколкото виждам от това, което казва служебният премиер, не става въпрос за разследване, а за събиране на публично информация. Положително оценявам това, което прави служебният кабинет. Целта на тези санкции е да принуди доброзорно държавата и останалите участници в стопанския оборот да изолират тези физически и юридически лица, които са носители на санкциите“, коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в „Тази сутрин“. 

„В този списък виждам не санкционен списък, а опит да се предпазят държавните субекти и малките частни фирми, които могат да се окажат свързани лица на тези, които са поставени под карантина“, смята Гяуров.

По закона „Магнитски“ има 10-дневен срок, през които съответните свързани лица могат да подадат заявления, отбеляза бившият шеф на Националната разузнавателна служба.

„Със сигурност има фирми, които са подписали договори, които не могат просто да бъдат така прекратени. Вероятно ще последва лавина от дела“, коментира Гяуров.

Според него дали готвеният списък отговаря на българското и европейското законодателство е отделен въпрос и има такава опасност да влезе в противоречие, затова правителството „трябва да бъде много внимателно“.

"Това не е черен списък. От него не следват санкции, доколкото знам", каза Гяуров.

Според служебния премиер "структури от системата за национална сигурност са действали пристрастно в политически смисъл". Гяуров смята, че Янев визира ДАНС или КПКОНПИ.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба смята, че смяната на ръководни лица в службите е обоснована и той дори би направил повече такива.